Pristatytas Š. Saukos kūrybos albumas

Nacionalinėje dailės galerijoje prieš porą metų surengta tapytojo Šarūno Saukos darbų paroda, kurioje jis eksponavo darbus po beveik dviejų dešimtmečių pertraukos.

Toje pačioje Nacionalinėje dailės galerijoje pristatytas tapytojo kūrybos albumas, kuriame sudėta visa jo kūrybinė biografija, darbai, sukurti iki šios dienos.

Gigantišką Š. Saukos kūrybos albumą pradeda jo dukros Monikos Saukaitės tekstas apie tėvą. Ji tarsi įveda skaitytoją – kaip žiūrėti Š. Saukos darbus.

„Reprodukcijas gali žiūrėti kada nori ir kiek nori, nekankindamas autoriaus ir nedirsčiodamas į laikrodį, ar dar nesibaigė galerijos darbo valandos. Kol pats nuspręsi – na, šį kartą gana“, – rašo M. Saukaitė.

Albume taip pat publikuojami ir Jūratės Baranovos, Agnės Narušytės, Sigito Parulskio tekstai.

Pasak albumo sudarytojos, menotyrininkės Ramutės Rachlevičiūtės, ankstesniame Š. Saukos kūrybos albume buvo galima išvysti jo darbus, sukurtus iki 2001-ųjų.  Albumą R. Rachlevičiūtė rengė trejus metus, per tą laiką, sako, teko ne tik ieškoti jo darbų esančių privačiose kolekcijose, bet susidūrė ir su autorystės problemomis.

„Iškilo įdomios problemos – kai kurių kūrinių, kurie saugomi VDA muziejuje, o jų yra 22 – kai kurių autorystės Š. Sauka nepripažino. Nepasakyčiau, kad idealiai pavyko iš privačių kolekcijų iškrapštyt, bet kiek įmanoma visą Š. Sauką parodyti. Yra kūrinių, kurių niekas nematė, be to jis yra kuriantis menininkas, jis čia pat sudarydavo problemų, nes po pusmečio atsirasdavo naujų darbų, kuriuos norisi įtraukti į albumą“, – pasakojo albumo sudarytoja.

Š. Sauka, atvykęs į albumo pristatymą teigė dar jo nematęs, tik žino, kad jo kūryba daug sveria.

Dailininkas sakė, svarbiausia, kad albumo spauda būtų gera, o paklaustas ar svarbu, kad atitiktų tikrąsias jo darbų spalvas, kalbėjo: „Kad būtų gražesnės. Man neįdomu, tas aš pats mačiau“.

Albumo sudarytoja R. Rachlevičiūtė albumą rengė trejus metus. Jos teigimu leidinio tikslas – sudaryti, tikslų jo kūrybos katalogą ir sukurti vizualų pasakojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių