Prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“

Pirmadienį Lietuvoje prasideda tarptautinis folkloro festivalis „Baltica“. Jis į Lietuvą grįžta po trejų metų pertraukos.

Festivalis prasidės Vilniuje koncertais-vaikštynėmis miesto gatvėmis. Vėliau Vilniaus universiteto Teatro salėje vyks Lietuvos, Estijos, Latvijos folkloro koncertas „Trijų seselių viena laimužė”.

„Šis festivalis tuo ir ypatingas, kad jame, nepaisant tam tikrų skirtumų, savito raidos kelio, kasmet susitinka trys Baltijos šalys – Estija, Latvija ir Lietuva, vis dar giminiškai besijausdamos sesėmis. Tokį pojūtį stiprina ne tik geografinė kaimynystė, istorijos ir kultūros paralelės, bet ir bendri siekiai saugoti savas tradicijas, mokytis vieniems iš kitų, bendrauti“, - teigiama festivalio organizatorių pranešime.

Kitas išskirtinis „Baltica“ bruožas - tas, kad jis bene pirmasis Lietuvoje pradėjo taikyti ir iki šiol tebesilaiko principo rodyti pasaulio kultūras plačiu mastu – įvairiomis folkloro formomis (dainomis, šokiais, muzika), papročiais, amatų, nacionalinės virtuvės tradicijomis.

Antradienį festivalio dalyviai rengs eitynes Gedimino prospektu, o Kongresų rūmuose numatomas didysis koncertas „Čia suka laimės paukščiai”.

Trečiadienį ir ketvirtadienį Bernardinų sode bei Gedimino kalno papėdėje steigiamas festivalio miestelis. Jame įsikurs ne tik latvių ir estų folkloro atlikėjai, bet ir svečiai iš Kroatijos, Vengrijos, Ukrainos, Baltarusijos, Gruzijos, Azerbaidžano, Šri Lankos.

Penktadienį „Baltica“ ir visi renginio dalyviai įsilies į didžiosios Lietuvos dainų šventės „Čia – mano namai“ Folkloro dienos „Laimužės lemta“ programą.

Savaitgalį festivalio koncertai, vakaronės ir susitikimai suplanuoti Trakų, Rokiškio, Varėnos, Širvintų, Utenos, Panevėžio rajonuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių