Parodoje – unikalūs Lietuvos liturginės tekstilės lobiai

Ketvirtadienį Vilniuje, Bažnytinio paveldo muziejuje, bus atidaryta paroda „Siuvinėtas dangus“, kurios eksponatai – liturginė tekstilė nuo XV iki XX amžiaus.

Bažnytinio paveldo muziejuje rengiamasi parodos „Siuvinėtas dangus. Liturginės tekstilės lobynai“ atidarymui, parodos kuratorės Indrajos Kubilytės ir Ritos Pauliukevičiūtės rankose – XVIII a. pabaigos arnotas. O parodoje bus eksponuojami Vilniaus arkivyskupijos bažnyčių XV-XX a. siuvinėti liturginiai drabužiai: arnotai, kapos, dalmatikos ar vyskupo batai.

„Štai kažkurio Vilniaus vyskupo XVIII a. liturginiai batai. Pagal Tridento nutarimus, tam tikrais mišių apeigų momentais vyskupas dėvėdavo pagal liturginį metą priderintus batukus, kaip ir drabužių spalava, taip ir avalynės spalva, pabrėždavo koks metų laikas, ar gavėnia, ar laukimas kaip adventas, ar iškilmingas – baltas“, – sakė Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

Prieš ketverius metus Bažnytinio paveldo muziejuje buvo surengta paroda „Šilkas ir auksas“, kurioje buvo eksponuotas liturginės tekstilės rinkinys, skirtas drabužiams, pasiūtiems iš prabangių audinių, austų XV-XVIII a. Europoje veikusiose šilko audimo manufaktūrose. Naujoji paroda pristato tai, kas gražiausio sukurta Lietuvoje.

„Pavadinta „Siuvinėtas dangus“, nuo medžiagos labiau atskirta, labiau gal metafora, bet sąvoka „siuvinėtas“ ir nurodo – nebus nė vieno daikto, kuris neturėtų bent menkiausio įsiuvo, net ir kalbant apie šiuolaikinį daiktą“, – pasakojo S. Maslauskaitė-Mažylienė.

Didžiausią eksponatų dalį sudaro Vilniaus katedrai priklausę liturginiai drabužiai ir kiti katedroje naudoti tekstilės reikmenys. Pagrindinė Vilniaus arkivyskupijos šventovė išsaugojo pačius seniausius ir vertingiausius Lietuvos istorinės tekstilės pavyzdžius, XV a. pabaigos – XVI a. pradžios siuvinius. Iš viso Lietuvoje šio laikotarpio išlikę 4 vienetai, parodoje galima išvysti 3.  Tarp jų – pirmą kartą eksponuojamą Švenčionėlių bažnyčios arnotą su gotikinio stiliaus šventųjų figūromis. O turtingiausią tekstilės klestėjimo laikotarpį – baroko ir rokoko – pristatančioje parodos dalyje – daugiau kaip 40 eksponatų.

„Baroke daugiausia siuvinėja auksiniais siūlais, tai yra sidabrinė vielutė apsukta aplink šerdį. paauksuota, siuvinėtojas siūlą guldo ir šilkiniu siūliuku pridaigsto, įvairiais ornamentais“, – kalbėjo parodos kuratorė Rita Pauliukevičiūtė.

Atskiroje salėje rodoma XIX-XX a. liturginė tekstilė, atskleidžianti to meto stilių, technikų, simbolių įvairovę ir kaitą.

„Viską pakeičia žakardas su savo staklėmis, karaliauja audiniai, o siuvinėjimo pasaulyje – įvairovė, ir galime pamatyti liaudies mene baroko tąsą, populiari Berlyno vilna, kurią mes žinome kaip siuvinėjimą kryželiu vilnoniais siūlais“, – sakė R. Pauliukevičiūtė.

Paroda „Siuvinėtas dangus“ Bažnytinio paveldo muziejuje bus atidaryta ketvirtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių