Paroda „Memento Mori“ kviečia mąstyti ne apie mirtį, bet apie gyvenimą

  • Teksto dydis:

Bendradarbiaudamas su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka prof. Kęstutis Vasiliūnas pristatė 8-ąją Vilniaus tarptautinę „dailininko knygos“ trienalę, kurios tema „Memento Mori“.

Šių metų paroda skatina menininkus susimąstyti ne apie artėjančią mirtį, bet apie gyvenimą.

Parodos atidarymo pradžioje svečiams buvo pasiūlyta pasiklausyti džiazo muzikanto Eugenijaus Kanevičiaus meistriškai atliekamos plačios stilistinės amplitudės muzikos. Renginio kuratorius prof. K. Vasiliūnas, pristatydamas keliaujančią parodą, pažymėjo, kad paroda kinta pagal lankytojų lūkesčius ir naujose vietose ji pristatoma vis kitaip. Po parodos Vilniuje, Nacionalinėje bibliotekoje, 2019 metais 8-oji „dailininko knygos“ trienalė bus eksponuojama galerijoje SG Venecijoje ir „Museo Leone“ Verčelyje, Italijoje, „Evanston Art Center“ Evanstone ir „Fredonia State University“ JAV.

Renginyje buvo pristatyta tarptautinės žiuri pagrindinį prizą laimėjusios menininkės iš Čilės Magdalenos Cordero Echeverri „dalininko knyga“. Ši autorė turės galimybę surengti asmeninę „dailininko knygų“ parodą Vilniuje, kartu su 9-ąja Vilniaus tarptautine „dailininko knygos“ trienale 2021 metais. Parodos kuratorius prof. K. Vasiliūnas įteikė tarptautinės žiuri pirmą kartą skiriamą garbės premiją, ji atiteko Japonijos menininkei Motoko Tachikawai, kuri taip pat buvo atvykusi į parodos atidarymą.

„Dailininko knygos“ trienalės parodoje eksponuojamos kartu su senaisiais bibliotekos fonduose saugomais dokumentais „Memento Mori“ tema. Tai yra šios trienalės unikalumas, nes pirmą kartą pateikiamos senosios spausdintinės ir šiuolaikinės dailininko knygos vienoje ekspozicinėje erdvėje. Kartu tai dar vienas sėkmingas ir funkcionalus Nacionalinės bibliotekos ir meno pasaulio atstovų bendradarbiavimo pavyzdys. „Ar galime džiaugtis moderniomis knygomis nepažinę senų, retų knygų? Manau, kad ne“, –  teigė parodos kuratorius prof. K. Vasiliūnas.

Tardama parodos atidarymo žodį Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus vadovė Viktorija Vaitkevičiūtė-Verbickienė parodoje eksponuojamas retas knygas pristatė kaip tuometinius gyvenimo vadovus, kurie stengdavosi žmones paruošti mirčiai. Kiekvienoje knygoje jaučiamas gyvenimas – mirties akivaizdoje.

Parodos atidarymą užbaigė menininkė Hanne Matthiesen, kuri žavėjosi prof. K. Vasiliūno talentu išgryninti visiems žinomą, bet užmirštą idėją – meilė gyvenimui su priešakyje matoma katastrofa, mirtimi.

8-ąją Vilniaus tarptautinę „dailininko knygos“ trienalę remia Lietuvos kultūros taryba.

Nacionalinėje bibliotekoje paroda veiks iki rugsėjo 23 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių