P. Gailiaus kūryba – Vilniuje

Paryžiuje gyvenančio žemaičio Prano Gailiaus kūrybą pristatė net dvi Vilniaus galerijos. Kazio Varnelio namuose-muziejuje ir „Kunstkameroje“ galima susipažinti su pačiais ankstyviausiais Gailiaus darbais ir tapytais visai neseniai.

Kazio Varnelio namuose-muziejuje – kito išeivijos menininko Prano Gailiaus kūrybos retrospektyva. Einant per įspūdingas istorinių namų sales ekspozicijos tarsi persipina – K. Varnelio surinkta antikvarinė kolekcija, P. Gailiaus darbai, dar toliau – K. Varnelio paveikslai. Vienas iš parodos rengėjų sako, kad abu išeiviai – P. Gailius ir K. Varnelis turėjo daug bendro.

„Kazys Varnelis Praną Gailių tikrai vertino kaip dailininką. Nes Kazys Varnelis buvo pakankamai reiklus, ir kritiškas, netgi sakyčiau, kitų dailininkų, kitų kolegų, ypač pažįstamų, taip pat lietuvių atžvilgiu. Tai, ką jis turėdavo savo rinkiniuose, tai ką jis turėjo savo kolekcijose, rodė, kad jis tuos dailininkus, tuos menininkus vertina. Ir Prano Gailiaus darbų yra Kazio Varnelio muziejaus rinkiniuose“, – pasakojo K. Varnelio namų–muziejaus vedėjas Vidas Poškus.

Kazio Varnelio namuose-muziejuje eksponuojami darbai atvežti iš Paryžiaus, Prano Gailiaus dirbtuvių. Čia 1949 metais sukurtas autoportretas, kurį dailininkas vežėsi iš Strasbūro į Paryžių, Ferdinando Leže studiją. Taip pat darbai, sukurti prisimenant gimtąją Žemaitiją, ar Kanadoje.

„Čia rodoma retrospektyva nuo pačių anksčiausių jo darbų ir taip iš įvairių periodų parinkti keli pavyzdžiai. O „Kunstkameroje“ rodomas grynai vienas ciklas – labai ikoninis Prano ciklas „Šešėlio aukštuma“, – teigė parodos kuratorė Simona Makselienė.

Galerijoje „Kunstkamera“ eksponuojamas ciklas sukurtas prieš trisdešimt metų. P. Gailius yra sakęs, kad jam kuriant labai svarbu – gestas. Jis turi nešti prasmę ir kurti popieriuje architektūrą. Beje, dailininkas ketino dalyvauti parodos atidaryme, turėjo ir bilietą į Vilnių. Tačiau einantį per gatvę jį kliudė autobusas ir dabar gydosi namuose, Paryžiuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių