O. Koršunovo „Žuvėdra“ metus užbaigia Vilniuje

  • Teksto dydis:

Režisierius Oskaras Koršunovas ir jo spektaklio „Žuvėdra“ aktorių trupė, 2016-aisiais aplankę didžiausius tarptautinius festivalius Belgijoje, Italijoje, Ispanijoje bei Bosnijoje ir Hercegovinoje, metus užbaigs Vilniuje.

Vienu geriausių šių metu Venecijos bienalėje pristatytų spektaklių vadinamą „Žuvėdrą“ sostinės gyventojai išvys jau gruodžio 5-6 dienomis.

Režisierius O. Koršunovas ir jo aktorių trupė antri metai iš eilės buvo pakviesti į prestižiškiausiu menų renginiu pasaulyje laikomą Venecijos bienalę. Šiemet režisierius ir aktoriai festivalio publikai parodė „Žuvėdrą“. Italų kritikų verdiktas buvo trumpas ir aiškus – tai vienas geriausių spektaklių Venecijos bienalės programoje.

„Pribloškiantis lietuvių pastatymas“, „pavyzdys mūsų darbuotojams, apsimetinėjantiems aktoriais“, „pribloškiantis aktorių pasirodymas“, „stulbinanti Čechovo analizė“, „aukščiausias profesionalumas“ – tokios kritikų frazės vainikavo lietuvių pasirodymą.

„Mačiau daug Koršunovo skirtingų laikmečių pastatymų įvairiuose festivaliuose. Mano nuomone, būtent „Žuvėdroje“ jis pasiekė savo meninę brandą. Taip drąsiai ir atvirai kalbėti apie žmogiškumo suirimą – tai pavyko vos keletui menininkų“, – teigia OKT/Vilniaus miesto teatro trupę pakvietęs Venecijos bienalės teatro programos direktorius Alex Rigola.

Vilniuje „Žuvėdros“ populiarumas tapo tikru fenomenu. Vos tik paskelbus dešimtis spektaklių, bilietai ėmė tirpti tiesiog akimirksniu. Visi bilietai jau buvo išparduoti tik įpusėjus sezonui. Tad galimybė įsigyti bilietus į paskutiniuosius 2016-ųjų spektaklius - išskirtinis šansas.

„Rėmėmės hamletišku principu, kuomet spektaklis turi būti suvaidintas tam vienam svarbiausiam žiūrovui, kuris, ko gero, esi pats. Tik tada tai gali būti paveiku visiems“, – spektaklio populiarumo priežasčių mėgina ieškoti O. Koršunovas.

Pasak spektaklyje mokytojo Medvedenkos vaidmenį kuriančio aktoriaus Giedriaus Savicko, jų „Žuvėdra“ - tai tarsi gyvo garso koncertas gerame džiazo klube.

„Visi įpratę matyti tvarkingus Čechovo pastatymus, žiūrėti juos atsiriboję, lyg klausytųsi muzikos kompaktiniame diske. Dabar supratau, jog Koršunovo „Žuvėdra“ – tai galimybė pamatyti Čechovą gyvo garso koncerte. Čia viskas vyksta gyvai ir visko gali nutikti. Vyksta gyvo garso teatras”, - teigia G. Savickas.

Pasak režisieriaus, „Žuvėdroje“ žiūrovas svarbesnis negu įprastai. Čia svarbus ne tik pats žiūrovas, tačiau ir kitoks aktorių bendravimas su juo.

„Nesitikėjau, jog trilogijos „Hamletas-Dugne-Žuvėdra“ spektakliai bus taip aktyviai kviečiami į festivalius. Juk jie neturi išorinio efektingumo, ryškių politinių ar socialinių aktualijų, netgi yra pakankamai asmeniški.

Čia aktoriai nebesislepia už ketvirtos sienos, netgi nevaidina, o personažų tekstais mėgina kalbėti apie save kaip apie žmones. Tačiau užsienio kritikai dažnai pastebi jų novatoriškumą, visiškai kitokį požiūrį į aktoriaus darbą“, – apie tarptautinę sėkmę pelniusius pastatymus kalba O. Koršunovas.

Spektaklyje vaidina tiek kino ekrane, tiek teatro scenoje matyti aktoriai: Giedrius Savickas, Darius Meškauskas, Vytautas Anužis, Agnieška Ravdo, Airida Gintautaitė, Rasa Samuolytė, Dainius Gavenonis, Darius Gumauskas, Kirilas Glušajevas, Nelė Savičenko ir Martynas Nedzinskas.

Paskutiniai 2016-ųjų spektakliai „Žuvėdra“ (rež. Oskaras Koršunovas) – jau gruodžio 5-6 d., 19 val., OKT Studijoje (Ašmenos g. 8, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių