Netrukus Vilniuje – fortepijono įžymybės P.-L. Aimard’o koncertas

  • Teksto dydis:

Po išvykos į JAV ir koncertinių gastrolių Japonijoje, Pietų Korėjoje, Taivane, po to Prahoje ir Antverpene jau šį penktadienį Lietuvoje koncertuos įžymusis fortepijono maestro Pierre’as-Laurentœ’as Aimard’as (Pjeras-Loranas Aimaras).

Asmeniškai pažinojusio daugelį legendinių XX a. kūrėjų garsiojo Prancūzijos pianisto rečitalis pirmą kartą rengiamas Vilniuje. Spalio 25 d. planuotas P.–L. Aimard‘o koncertas Vilniuje dėl pianisto ligos perkeltas į gruodžio 16 dieną ir pagaliau – jau visai netrukus – įvyks Nacionalinėje filharmonijoje.

Nuo Bacho iki Boulezo, nuo „Grammy“ iki „iTunes“ dažniausiai siunčiamų albumų laurų – toks platus kūrybinių interesų ir pasiekimų diapazonas tik iš dalies apibūdina šią pasaulinę fortepijono įžymybę. „Tai išties išskirtinė interpretacija: nuostabi patirtis – susitikti su stulbinama Aimard’o technika, nenumaldoma energija ir fanatišku užsidegimu“, – šių metų balandį rašė „The Times“ kritikas. „Aimard’as, regis, ne tiek atlieka muziką, kiek ja gyvena... Paskutinės jo išgaunamos frazės krenta į nuščiuvusią tylą ir, atrodo, tęsiasi amžinai, kol nepradeda griaudėti plojimai“, – savo įspūdžius dėstė „The Guardian“ apžvalgininkas. Tokie epitetai, kaip „pasišventimo ir gilaus nuoširdumo derinys“, „užimantis kvapą“ atlikimas, išryškinantis kompozitoriaus muzikoje užkoduotą jausmingumą, ir panašūs, nuolat lydi P.–L. Aimard’o koncertus.

Jis plačiai pripažįstamas tarptautiniu mastu kaip ypatingas atlikėjas, unikalus tuo, jog puikiai atlieka ir savo programose derina įvairių epochų muziką. Jis rengia koncertus su svarbiausiais pasaulio orkestrais – Karališkuoju Nyderlandų „Concertgebouw“, Vienos ir Niujorko filharmonijų, Leipcigo „Gewandhaus“ orkestrais, diriguojamais Riccardo Chailly, Esa-Pekka Saloneno, Vladimiro Jurowskio, Peterio Eötvöso, sero Simono Rattle’o ir kitų garsių šių dienų dirigentų.

P.–L. Aimard’as kviečiamas būtu reziduojančiu pianistu, rengti ypatingas programas ir koncertus didžiosiose pasaulio salėse – Niujorko „Carnegie Hall“ ir Lincolno centre, Vienos „Konzerthaus“, Berlyno filharmonijoje, Paryžiaus filharmonijoje, „Cité de la Musique“, Zalcburgo Mozarteume. P.–L. Aimardas yra prestižinio ir senas tradicijas turinčio Oldboro muzikos festivalio („Aldeburgh Festival“, JK) meno vadovas.

P.–L. Aimard’as vienodai mielai atlieka, o publika nuolat laukia tiek jo klasikos interpetacijų, tiek šiuolaikinių kūrinių. Antai praeitą sezoną su Vienos simfoniniu orkestru kaip reziduojantis pianistas jis atliko visus Beethoveno fortepijono koncertus (dirigavo Philippe’as Jordanas), o naujausias jo albumas, išleistas „Deutsche Grammophon“ leidybinės firmos, yra skirtas Johanno Sebastiano Bacho „Gerai temperuoto klavyro“ 1 tomui. Anksčiau pianisto įrašytas Bacho „Fugos menas“ pelnė jam „Diapason d’Or“ ir „Choc du Monde de la Musique“ premijas bei įkopė į Billboard klasikinės muzikos čartų bei dažniausiai parisiunčiamų „iTunes“ klasikos albumų sąrašo viršūnes. Savo ruožtu „ECHO Klassik“ prizą P.–L. Aimardas pelnė už albumą „Hommage à Messiaen“, o „Grammy“ apdovanojimą – už 2005 m. to paties „Deutsche Grammophon“ išleistą Charles’o Ives’s „Concordo sonatos“ įrašą.

P.-L. Aimard’as studijavo Paryžiaus konservatorijoje pas pianistę Yvonne Loriod (Olivier Messiaeno žmoną) bei Londone pas Mariją Curcio. 1973 metais, būdamas vos 16 metų amžiaus ir dalyvaudamas savo pirmajame tarptautiniame pianistų konkurse, P.–L. Aimard’as iškart pelnė pirmąją premiją.

Pirmojo savo rečitalio Lietuvoje proga P.-L. Aimard’as taip pat ruošia publikai ypatingą programą, kurioje išgirsime pianisto meistriškumą išgarsinusias J. S. Bacho ir C. Debussy kūrinių interpretacijas bei įžymiųjų dabarties kūrėjų P. Boulezo, G. Kurtago ir J. Andersono opusus.

Pasaulinė fortepijono įžymybė P.-L. Aimard’as koncertuos Vilniuje gruodžio 16 d. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietus platina „Bilietų pasaulis”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių