Nacionalinis dramos teatras naująjį sezoną treniruos žiūrovų sielą

  • Teksto dydis:

Naują sezoną netrukus pradėsiantis Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) žada treniruoti žiūrovų sielą.

„Šiandien visi labai esame susirūpinę savo kūnais, raumenų jėga, sveiku maistu ir kartais pamirštame apie vidinius dalykus, apie tai, kad galbūt turime dar ir sielą, kuria kartais reikėtų pasirūpinti, kuriai irgi reikėtų šiokio tokio peno“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė teatro generalinis direktorius Martynas Budraitis.

LNDT išsamiau pristatė penkias naujojo sezono premjeras. Iš viso jų planuojama dvylika.

Pirmaisiais mėnesiais bus parodyta Jono Vaitkaus režisuota prancūziška pjesė „Apreiškimas Marijai“. Pasak dramaturgo Rolando Rastausko, tai bene svarbiausias šio pusmečio pastatymas.

„1992 metais viešėdamas Vilniuje po didelės pertraukos Česlovas Milošas susitikime su lietuvių autoriais kalbėjo apie tai, kad didžiausia nūdienos problema yra religinės sąmonės erozija. Štai nebėra vienijančio mito, visuomenė bei žmogaus sąmonė ima eižėti, galop subyra. Kaip pasipriešinti šitam procesui? Jonas Vaitkus pasirinko labai sudėtingą pjesę, gana kontroversiško XX amžiaus prancūzų dramaturgo (Paulo Claudelio) (...), apie šitą opusą dar labai nelengva kalbėti. Spalio 20 dieną sužinosime, kas bus apreikšta“, – teigė R.Rastauskas.

Režisierius Paulius Markevičius stato spektaklį pagal Igno Šeiniaus kūrinį „Kuprelis“. Režisierius Rolandas Atkočiūnas LNDT kuria spektaklį „Gyvūnas (Ku Kū)“ pagal latvių Agnesės Rutkevičios pjesę, Giedrė Kriaučionytė stato „Bestuburiadą“ pagal Ingridos Lausund kūrinį.

Režisierius Paulius Tamolė sukurs spektaklį vaikams „Raudonkepurė“. Pjesės autorius – prancūzų dramaturgas Joelis Pommeratas (Žoelis Pomera).

„Vaikai žais, bendraus, pieš su pasakos veikėjais“, – sakė R.Rastauskas.

I.Šeiniaus „Kuprelio“ inscenizacijos autorius Arūnas Vozbutas tvirtino, kad jo tikslas nėra papasakoti tik meilės istoriją. Anot jo, spektaklyje bus labiau sprendžiamas gyvenimo prasmės klausimas, kaip atrasti gyvenimo „džiazą“.

„Manau, kad mūsų gana depresyvioje visuomenėje tai yra labai aktualus požiūris“, – teigė A.Vozbutas.

Režisierius R.Atkočiūnas, kalbėdamas apie savo premjerą „Gyvūnas (Ku Kū)“, tvirtino, kad visi spektaklio herojai – autsaideriai, žmonės, kurie nepatyrė arba patyrė labai mažai šviesos. Anot jo, veiksmas vyksta miške, vietoje, kuri sunkiai pasiekiama, o pati pjesė pasakoja apie ėjimą iš šito miško.

Pirmoji premjera „Bestuburiada“ numatyta rugsėjo 2 dieną. Spektaklį stačiusios G.Kriaučionytės teigimu, kūrinys paskatino kalbėti ne apie bestuburius žmones, o priešingai – apie ambicingus, labai darbščius, gabius savo srities profesionalus, kurie apie savo savivertę sprendžia pagal savo vadovo, mokytojo įvertinimą.

„Man labai įdomus šių žmonių, kurie galbūt klausimą, kas aš esu, yra pamiršę, vienas svarbesnių jiems klausimų – koks turiu būti, kad būčiau sėkmingas ir kaip to pasiekti. Visas veiksmas susijęs su laukimu. Naujųjų metų išvakarėse jie laukia įvertinimo, susitikimo su savo vadovu“, – pasakojo režisierė.

LNDT žada ir daugiau premjerų. Tarp jų bus Oskaro Koršunovo pastatymai „Prašytojai“ ir „Tartiufas“, Jono Tertelio spektaklis vaikams „Kaulinis senis ant geležinio kalno“ bei drauge su kolegomis sukurtas dokumentinis spektaklis apie Ignalinos atominės elektrinės darbuotojus „Žalia pievelė“. Režisierė Yana Ross (Jana Ros) planuoja pakviesti į naują Antono Čechovo „Trijų seserų“pastatymą, lenkų menininkas Lukaszas Twarkowskis (Lukašas Tvarkovskis) – į naują Prospero Merimee „Lokio“ versiją.

Naująjį sezoną LNDT siūlo ir naujų akcijų bilietams įsigyti. Sukurti pasiūlymai darbdaviams skatinti savo darbuotojus bilietais į teatrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių