Nacionalinėje filharmonijoje skambės gražiausia kino filmų muzika

  • Teksto dydis:

Praėjusių metų gruodžio pabaigoje tris vakarus iš eilės karaliavęs Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir į savo premjerinius „Deep Field“ koncertus pritraukęs daugiau nei 1800 žiūrovų, geriausias Lietuvoje mišrusis choras „Bel Canto“ sugrįžta į Filharmoniją dar vienam pasirodymui. 2016 m. sausio 29 d. „Bel Canto“ pristato koncertą „CineMass in Concert“, kuriame skambės gražiausia choro pamėgta kino filmų muzika ir garsiausio pasaulyje šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo ypatingosios „Sunrise Mass“.

2014 m. sužavėjęs Vilniaus publiką Ola Gjeilo „Sunrise Mass“ premjera, choras „Bel Canto“ nusprendė dar kartą atlikti šias modernias kino filmų muzikos stiliumi parašytas mišias mišriam chorui ir styginių orkestrui. Koncerte choras „Bel Canto“ taip pat pristatys to paties autoriaus kompoziciją „Serenity“, o programą paįvairins pamėgta kino filmų muzika.

Chorui „Bel Canto“ (meno vadovas Artūras Dambrauskas) koncerte talkins Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas Sergej Krylov), solistės Ieva Prudnikovaitė, Lina Dambrauskaitė, solistas Jeronimas Milius ir pianistas Artūras Anusauskas.

Choro „Bel Canto“ aistra kino filmų muzikai

Pirmąją koncerto dalį choras „Bel Canto“ skirs savo pamėgtai kino filmų muzikai. Choras atliks amerikiečių kompozitoriaus Samuel Barber kūrinį „Agnus Dei“ – ypač populiaraus to paties kompozitoriaus kūrinio „Adagio for Strings“ chorinę versiją. Samuel Barber „Adagio for Strings“ parašė 1939 m., o 1967 m. pritaikė jį mišriam chorui. Iki šiol kūrinys plačiai atliekamas visame pasaulyje, jo fragmentai panaudoti dešimčių kino filmų garso takeliuose.

Kitas ypatingas choro „Bel Canto“ koncerto akcentas – pagrindinė tema iš kino filmo „Šindlerio sąrašas“, kuriam muziką parašė žymusis amerikiečių kompozitorius John Williams. Šis muzikos kūrėjas yra pelnęs 22 „Grammy“, 5 „Oskarus“, dešimtis kitų prestižinių muzikos apdovanojimų ir sukūręs muziką tokiems kino filmams, kaip „Žvaigždžių karai“, „Gelbstint eilinį Rajaną“, „Karo žirgas“, pirmiesiems trims „Hario Poterio“ filmams ir kt.

Pagrindinę „Šindlerio sąrašo“ muzikinę temą choras „Bel Canto“ praturtins choro meno vadovo Artūro Dambrausko parašyta švelnia chorine partija ir harmoningai derins ją su vienos garsiausių Izraelio kompozitorių Naomi Shemer kūriniu „Jerusalem of Gold“.

Pirmąją koncerto dalį choras „Bel Canto“ baigs senokai Lietuvoje atlikta muzika iš Sero Andrew Lloyd Webber ir Tim Rice roko operos „Jesus Christ Superstar“. Choras, padedant solistams Ievai Prudnikovaitei ir Jeronimui Miliui, atliks tris kūrinius iš šios kultinės roko operos, kuri tapo įkvėpimo šaltiniu to paties pavadinimo miuziklo ir kino filmo kūrėjams.

Neblėstanti choro „Bel Canto“ meilė

Pagrindinis choro „Bel Canto“ koncerto akcentas – populiariausio pasaulyje šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo keturių dalių kūrinys chorui ir styginių orkestrui „Sunrise Mass“. Šis ypatingai šviesus, jaudinantis ir pakylėjantis kūrinys – kitoks, originalus ir šiuolaikiškas jaunojo kompozitoriaus, šiuo metu gyvenančio ir kuriančio New York, JAV, požiūris į šimtmečius gyvuojantį bažnytinės muzikos mišių žanrą.

Kompozitorius Ola Gjeilo teigia, kad tradicinį lotynišką mišių tekstą jam norėjosi pateikti kitaip – kūrinyje nepaprastai skaidri, erdvinė, kosminė muzika perauga į žemišką ir tvirtą, o tyrumo, šviesos pojūtį keičia emociškesni ir dramatiškesni jausmai. Net ir tradicinėms mišių dalims kompozitorius suteikia naujus pavadinimus: The Spheres (Kyrie), Sunrise (Gloria), The City (Credo), Identity & The Ground (Sanctus / Benedictus ir Agnus Dei). Ola Gjeilo teigia, kad jo kūrybą, taip pat ir „Sunrise Mass“, stipriai įtakoja filmų muzika, o mėgstamiausi jo kompozitoriai – Amerikoje dirbantys muzikos kino filmams kūrėjai.

Choro „Bel Canto“ koncertas „CineMass“ – 2016 m. sausio 29 d., penktadienį 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių