Nacionalinėje dailės galerijoje – unikali galimybė pažinti meną pojūčiais

  • Teksto dydis:

Gegužės 26 dieną Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) vyks meno pažinimo pojūčiais programos „Menas tamsoje“ renginiai: taktilinės skulptūrų parodos atidarymas, „Pojūčių paveikslų“ pristatymas, filmų su garsiniu vaizdavimu peržiūra bei edukacinės šokių tamsoje dirbtuvės.

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga - viena seniausių nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje, šiemet mininti 90 metų jubiliejų, kviečia plačiąją visuomenę praplėsti savo pojūčių galimybes, patirti ir atrasti MENĄ TAMSOJE.

Skulptūros – ne tik už stiklo

Gegužės 26 d. – birželio 12 d. Nacionalinėje dailės galerijoje pirmą kartą pristatoma skulptūrų iš Lietuvos dailės muziejaus XX ir XXI a. Lietuvos dailės rinkinio taktilinė paroda. Ji išskirtinė tuo, kad pirmą kartą Nacionalinėje dailės galerijoje bus galima paliesti meno kūrinius. Parodoje pristatomi Vytauto Šerio, Ksenijos Jaroševaitės, Vlado Vildžiūno, Mindaugo Navako, Teodoro Kazimiero Valaičio, Dalios Matulaitės, Šarūno Šimulyno ir Vlado Urbanavičiaus kūriniai. Parodos atidarymas 15 val.

„Muziejuose į meną tik žiūrima, o galint jį paliesti, dalyvaujant visai kitiems pojūčiams, santykis su kūriniu tampa kitoks nei įprasta. Ši paroda – tai unikali galimybė „pamatyti“ žymiausių Lietuvos skulptorių kamerinės skulptūros kūrinius juos liečiant užsirišus akis ir prisimenant šių autorių skulptūras, stovinčias įvairiose Vilniaus vietose“, – sakė NDG edukatorė E. Nedzinskaitė.

Meno erdvės tamsoje

„Pojūčių paveikslai“ – tai pojūčiais paremta ekskursija po Nacionalinės dailės galerijos meno erdves. Jos metu lankytojai turės galimybę užrištomis akimis, pasitelkdami vaizduotę pažinti meno kūrinius. Aktoriai-gidai, naudodami garso, kvapo, lytėjimo, judesio pojūčius, atkurs atrinktų paveikslų, skulptūrų ar instaliacijų sukeliamą įspūdį.

„Kuriant meno pažinimo pojūčiais programą „Pojūčių teatro“ aktoriai pradėjo gilintis į tai, kokie procesai vyksta vaizduotėje stebint meno kūrinį. Pradėta kurti priemonių sistema, padedanti perteikti pirmą sukeltą įspūdį ir gilintis į atmosferą. Prisilietimai ir tekstūros perteikia tapybos manierą, garsai – dydį, vibraciją, griežtumą arba fragmentiškumą, kvapai – atmosferą, judesys – abstraktumą arba konkretų siužetą, nuotaiką“, – pasakojo  „Pojūčių teatro“ režisierė Karolina Žernytė.

„Pojūčių paveikslų“ pažinimo programos su „Pojūčių teatro“ aktoriais vyks 15, 16, 17 ir 18 val.

Šokiai tamsoje

Choreografė Jurgita Česnavičiūtė ir „Šokių akademijos“ šokėjai 15, 16, 17 ir 18 val. ves šokių kūrybinių dirbtuvių programą „Šokiai tamsoje“.

„Šokis – tai kūno kalba, padedanti tobulinti ir pažinti save bei kitus, tai unikali bendravimo rūšis, leidžianti komunikuoti kūno judesiais nenaudojant žodžių. Šokis užsimerkus – galimybė įsiklausyti į kūno signalus, pajusti vienas kitą, būti vedančiuoju arba paklūstančiuoju – tai savęs, kito ir pasaulio pažinimas šokio ritmu“, - teigia J. Česnavičiūtė.

Išgirsti vaizdus

14 val. Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto (VU KHF) Germanų filologijos katedros lektorė dr. Laura Niedzviegienė ves filmų peržiūrą ir supažindins su garsinio vaizdavimo galimybėmis.

Garsinis vaizdavimas – tai vaizdo perteikimas žodžiais, nebylių filmo scenų atpasakojimas, „išgirstų“ vaizdų „sukūrimas“ savo mintyse.  Filmų peržiūroje bus pristatoma VU KHF Audiovizualinio vertimo studentų parengta programa su garsiniu vaizdavimu: filmo fragmentas, animacinis filmas, muzikos vaizdo klipas.

Išankstinė registracija: indre@lass.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių