Nacionalinėje dailės galerijoje – paroda, skirta kompozitoriui J. Juzeliūnui

Šiuos metus Seimas paskelbė kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno metais, minint jo šimtmetį pristatyta nemažai renginių, gruodį Kongresų rūmuose bus atlikta jo opera „Žaidimas“, o ketvirtadienio vakarą nacionalinėje dailės galerijoje atidaryta paroda „J. Juzeliūno kabinetas: modernėjantis lietuviškumas“.

Parodos iniciatorius, J. Juzeliūno mokinys, kompozitorius Šarūnas Nakas sako, šia paroda siekęs atskleisti J. Juzeliūno veiklos įvairiapusiškumą. 

Kompozitoriaus J. Juzeliūno parodą, skirtą jo gimimo šimtmečiui, pradeda periodinė kompozitoriaus elementų lentelė, tai parodos iniciatoriaus, kompozitoriaus mokinio, idėja – visus J. Juzeliūno mokinius – 50 Lietuvos kompozitorių – jis surašė į Mendelejevo tipo lentelę. Visa paroda sumanyta kaip šiuolaikinio meno ir mokslinių tyrimų paroda, o ne memorialinė muziejinė 100-mečio ekspozicija. Pavadinta ji „J. Juzeliūno kabinetu“. 

„Visai gerai, kai kompozitorius turi kabinetą, turi kur dirbti, ne kiekvienam tai pasiseka, čia yra aliuzija į konkrečius J. Juzeliūno turėtus kabinetus ir į jo kompozicijos klasę konservatorijoje, paskui muzikos akademijoje, kartu ir platesnis dalykas, susiejantis su menininko laboratorijomis, kolonijomis, įvairiausiais susivienijimais, J. Juzeliūno atveju tai buvo netgi ne vieno žmogaus kambarys, bet ir tam tikrų pasitarimų biuras, pamokų vieta ir panašiai“, – kalbėjo parodos sumanytojas Š. Nakas.

Pasak Š. Nako, šiandien J. Juzeliūną galima vadinti tarpdisciplininiu menininku – jis ir kompozitorius, tautinio modernizmo ideologas, profesorius, daugiau nei 50 lietuvių kompozitorių mokytojas, originalios teorijos kūrėjas. Taip pat J. Juzeliūnas yra analogų pasaulyje neturinčio kompozitorių miestelio Vilniuje sumanytojas ir įgyvendintojas, vienas iš Sąjūdžio steigėjų.

„Tai yra ekspozicija apie labai plačių interesų žmogų, apie itin iniciatyvią asmenybę, kuri skirtingose sferose nuveikė be galo daug, tiesą sakant, kompozitorių ir muzikantų pasaulyje pagal nuveiktų darbų mastus ir spektrą J. Juzeliūno tiesiog nėra su kuo lyginti, nes, kaip žinia, senatvėje jis tapo Sąjūdžio aktyviausių nariu ir ėmėsi pritrenkenčių iniciatyvų – stalinizmo nusikaltimų tyrinėjimų ir panašiai“, – kalbėjo J. Juzeliūno mokinys Š. Nakas.

Paroda Nacionalinėje dailės galerijoje veiks iki vasario.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių