Nacionalinė dailės galerija kviečia pasivaikščioti po Vilnių

  • Teksto dydis:

Spalio 4 d., trečiadienį, 14 val. Nacionalinėje dailės galerijoje rengiama spaudos konferencija, kurioje bus pristatytos dvi naujos NDG rudens sezono parodos „Académie de Vilna – Vilniaus piešimo mokykla 1866–1915“ ir „Vilnius. Topophilia. Vilniaus vaizdai iš advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ kolekcijos“.

Joje dalyvaus parodų kuratorės dr. Jolanta Širkaitė ir dr. Laima Laučkaitė, „Ellex Valiunas“ meno kolekcijos kuratorė Jurgita Semenauskienė, Izraelio ambasadorius Amir Maimon, konferenciją moderuos Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė.

Spalio 5 d., 18 val., Nacionalinėje dailės galerijoje atidaroma paroda „Académie de Vilna - Vilniaus piešimo mokykla (1866–1915)“, skirta paminėti 150-ąsias mokyklos įkūrimo metines. Gerokai primiršta ir iki galo neįvertinta piešimo mokykla Vilniuje buvo įkurta 1866 m. gruodį, o pirmieji mokiniai mokyklą pradėjo lankyti 1867 m. Dailės pradmenis joje įgijo daugybė dailininkų, kurie vėliau įsiliejo į Lietuvos, Prancūzijos, Izraelio, Rusijos, Baltarusijos ir kitų šalių dailės gyvenimą. Labiausiai mokyklos vardą išgarsino joje besimokę École de Paris dailininkai: Chaïmas Soutine’as, Pinchus Krémègne’is, Michelis Kikoïne’as, Schraga Zarfinas ir kiti, kurių darbus bus galima išvysti ir atidaromoje parodoje. Ekspozicijoje pristatoma mokyklos dėstytojų ir auklėtinių kūrybos įvairovė, atskleidžiami svarbiausi jos veiklos aspektai ir tarptautinė reikšmė. Tai pirmas kartas, kai į vieną parodą surinkti po visą pasaulį išsibarsčiusių Vilniaus piešimo mokyklos mokinių kūrybos darbai.

Antroji paroda „Vilnius. Topophilia“ skirta Vilniaus miesto vaizdinijai. Ji suformuota iš advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ kolekcijos. Ekspozicijoje apžvelgiama Lietuvos sostinės ikonografijos raida XIX–XX a.: kaip per du šimtmečius keitėsi miestas ir jo vaizdavimas, kas žavėjo dailininkus, kaip jų žvilgsnį veikė istorinis, politinis, socialinis, kultūrinis, meninis kontekstas, įvairių dailės kūrinių tikslas ir paskirtis. Nemažai šių kūrinių vaizduoja žymius, ikoninius sostinės objektus, tačiau net gerai pažįstančių miestą vilniečių parodoje laukia mįslingi vaizdai ir netikėti atradimai.

Spalio 6 d. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks tarptautinė konferencija „Vilniaus piešimo mokykla (1866–1915) ir jos tarptautiniai atgarsiai“. Konferencijoje pranešimus apie mokyklą, jos auklėtinius, dailės mokymą carinėje Rusijoje skaitys Lietuvos ir užsienio dailės istorikai, menotyrininkai, taip pat bus demonstruojami filmai apie Chaïmą Soutine’ą ir Shragą Faibich Zarfiną.

Parodos veiks iki lapkričio 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių