N. Malūnavičiūtė ir O. Ditkovskis kviečia tapti nepakartojamų akimirkų liudininkais

  • Teksto dydis:

Šią savaitę per Lietuvą vilnija dainuojamosios poezijos banga, pasiekianti net ir mažus šalies miestelius – vyksta vienuoliktasis tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“. Nors jis jau tapo tradiciniu rudens prieskoniu, tačiau festivalis nėra monotiškas ir kiekvienais metais kuo nors nustebina ne tik klausytojus, bet ir pačius dalyvius, kuriems tenka groti neįprastose vietose, pavyzdžiui, vilkike. Vienas iš įdomesnių savo derme koncertų vyks spalio 19 d. 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje: dainuojamoji poezija bus pagardinta džiazu, o džiazas – poezija. Muzikos kalba bendraus Olegas Ditkovskis ir Neda Malunavičiūtė, kuri groti drauge pakvietė ir seniai pažįstamus bičiulius – saksofonistą Vytautą Labutį ir pianistą, kompozitorių Artūrą Anusauską.

Neda Malunavičiūtė labiau yra žinoma kaip džiazo atlikėja, tačiau dėl koncertų su Olegu Ditkovskiu ir Kostu Smoriginu ją atpažįsta ir dainuojamosios poezijos mylėtojai. Menininkė puikiai valdo ne tik balsą, bet ir fleitą. Atlikėja šypsosi, kad muzika turbūt gimė  tuomet, kai gimė ir ji pati – Neda muzikuoja nuo pat mažens ir dar prieš lankant muzikos mokyklą jautė, jog tą ir tenori daryti. Vertybėmis, požiūriu ne tik į muziką, bet ir į gyvenimą jai artimas Olegas Ditkovskis – aktorius, žinomas kaip vienas iš „Aktorių trio“ atlikėjų. Jis neslepia, jog pradėjęs groti mokyklos diskotekose, o vėliau studijų metu, nemanė, jog ši veikla taps verta didesnės auditorijos nei draugų ar šeimos susibūrimai.

Olegas ir Neda – reiklūs sau ir kitiems, vertinantys kokybišką muziką ir jos atlikimą kūrėjai, todėl nenuostabu, kad drauge Šv. Kotrynos bažnyčios scenoje gros ir džiazo profesionalai – Artūras Anusauskas ir Vytautas Labutis. Artūras Anusauskas dažniausiai apibūdinamas kaip pianistas, kompozitorius, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos docentas, džiazo katedros vedėjas. Jis yra grojęs drauge su Valstybiniu, Kauno, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoniniu bei Lietuvos kameriniu orkestrais, taip pat neapsiriboja Lietuvos sienomis ir surengia koncertų įvairiose šalyse. Jo scenos bendražygis Vytautas Labutis pasižymi tuo, jog improvizuodamas jungia džiazo, eksperimentinės, alternatyvios ir klasikinės muzikos stilius, taip sukurdamas muziką čia ir dabar.

Patys atlikėjai neslepia, jog jiems bus malonu būti drauge vienoje scenoje. Svarbiausia yra vienas kito pajautimas, įsiklausymas, todėl jie tiki, kad koncertas bus darni dviejų skirtingų žanrų sintezė. Džiazu bus nuspalvintas įprastas Nedos ir Olego duetas. Neda teigė, jog nebus „lipimo per galvas“, stengimosi dominuoti virtuoziškomis variacijomis, bet jos į bendrą skambesį įsilies organiškai. Džiazo pamatas yra improvizacija, todėl klausytojai turės galimybę būti liudininkais to, kas nepakartojama ir kuriama koncerto metu tik jiems. Atlikėjai negali pakęsti nenuoširdumo, dirbtinumo, kaip jie teigia: patys taip pat nesugeba apsimetinėti ir, jei kažkas negerai, nesišypso pro sukąstus dantis. Ne paslaptis, jog koncerte yra svarbi ne tik muzika, bet ir pačių atlikėjų publikos pajautimas. Dėl minėtų muzikantų savybių apie Nedos ir Olego koncertus galima išgirsti tik šiltus atsiliepimus.

Vienuoliktą rudenį skaidrinantis festivalis pasižymi įvairiais koncertais: be minėto koncerto, taip pat galima apsilankyti Šv. Kotrynos bažnyčioje spalio 17 d. Ainio Storpirščio su grupe „Vandenynas“ ir svečio iš Lenkijos – M. Lanuszkos – koncerte. Spalio 18 d. festivalis kviečia ateiti paklausyti Domanto Razausko, Andriaus Zalieskos-Zalos, Jokūbo Bareikio, grupės „Kamanių šilelis“, Vido Bareikio bei muzikantų iš Latvijos, Švedijos, Airijos, Prancūzijos ir Ukrainos. Dėmesį turėtų patraukti „Naktinėjimai“, kurie tradiciškai yra tapę jaunųjų bardų kūrybiniu tramplinu. Andrius Kulikauskas, Domantas Razauskas, Vidas Bareikis ir kiti žymūs atlikėjai neleis ramstyti kampų bardų diskotekoje „Šis tas netikėto“. Mažiesiems dainuojamosios poezijos mylėtojams skirtas Vytauto V. Landsbergio ir svečio iš Latvijos – L. Bicane koncertas. Be to, spalio 20 d. kviečiame nepraleisti ir baigiamųjų koncertų sostinėje ir Kaune.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių