Miniatiūrų parodoje – 160 menininkų kūrinių

Vilniuje, galerijoje „RA“, atidaryta tapybos miniatiūrų paroda. Miniatiūras tapė per 60 menininkų. Pasak kuratorių, nors parodoje dalyvauja skirtingo braižo ir kartų tapytojai, jų išraiškos priemonės dera tarpusavyje ir atskleidžia parodos temą „Tikrovė ir sapnas“.

Šeštą kartą rengiama miniatiūrų paroda šiemet vilioja didžiausiu autorių ir darbų skaičiumi. Nedidelėje galerijoje eksponuojama 180 tapybos darbų. Pirmojoje čia vykusioje miniatiūrų parodoje prieš šešerius metus dalyvavo septyni menininkai. Šiandien šis skaičius išaugo aštuonis kartus. Todėl, norėdamos susieti visus darbus, parodos kuratorės pasirinko, kaip pačios sako, laisvą temą – „Tikrovė ir sapnas“.

„Daugiausiai kvietėme tapytojus. Jie tapo aliejumi arba akrilu, kai kurie darė koliažus“, – pasakojo Aistė Gabrielė Černiūtė, viena iš parodą kuruojančių menininkių.

Anot kitos parodos kuratorės, Rūtos Eidukaitytės, visi menininkai labai skirtingai pasižiūrėjo į temą, daug kas mėgino atsiminti savo vaikystės sapnus.

Darbus parodoje eksponuoja kelių kartų menininkai: nuo studentų iki tapybos grandų, tokių kaip Eugenijus Antanas Cukermanas, Mindaugas Skudutis, Arvydas Šaltenis, Adasa Skliutauskaitė. Specialiai parodai kurdami po tris miniatiūras, tapytojai siekė atskleisti potyrius, kuriuos išgyvena kiekvienas mirtingasis. Menininkai miniatiūrų tapybą lygina su juvelyrika. Esą tam reikalingas didelis kruopštumas ir preciziškumas.

„Kurti miniatiūrą visuomet yra iššūkis, nes aš mėgstu tapyti didelius formatus. Ir potepių gausa, spalvos, ekspresija veikia žiūrovą, o mažas formatas reikalauja specialių išraiškos priemonių. Ir tai nėra tik sumažintas didelis kūrinys“, – sakė tapytojas Vytautas Tomaševičius.

Pasak tapytojų, prieš keliolika metų Vilniuje buvo sunku rasti galeriją, nerengusią miniatiūrų parodų. Dabar jos ne itin populiarios. Galerija „RA“ tradiciją puoselėja jau šeštus metus. Šešiasdešimties autorių paroda čia veiks iki gegužės 5 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių