Menininkės kviečia pasvajoti, kokia galėtų būti ateities mada

  • Teksto dydis:

Vilniaus dailės akademijos Tekstilės ir Kostiumo dizaino profesorės Eglė Ganda Bogdanienė ir Jolanta Vazalinskienė kviečia į parodą „Lengvai 2“.

Eksperimentinėje mados dizaino objektų ir aksesuarų kolekcijoje „Lengvai 2“ pristatomos menininkių interpretacijos tvaraus dizaino temomis.  Autorės kviečia į lengvą (iš pažiūros trapiais kūriniais), bet tuo pačiu itin aktualią diskusiją apie madą kaip atminties talpą ir estetikos, tvaraus, ekologiško, draugiško gamtai dizaino fenomeną. 

Kuriant kolekciją, naudoti inovatyvūs medžiagų deriniai - naujausių tekstilės pluoštų, brangiųjų metalų ir mineralų, vienkartinio naudojimo medžiagų jungtys. Modeliai ir aksesuarai atlieka sveikatinimo funkciją, o atėjus laikui, juos tiesiog galima ištirpdyti vandenyje... Tai tartum mandala, kuri atlikus savo ritualinę priedermę, išnyksta. Darbų ciklą įkvėpė balta mokyklinė apykaklaitė, kuri menininkių kūrybinėse interpretacijose mutavo į tirpstančią prisiminimų abstrakciją.

Ne pirmus metus kartu kuriančios autorės kviečia pasvajoti, kokia galėtų būti ateities mada? Gal  – virtualios mados platforma, kai drabužiai materializuojami tik trumpam laikui ir kuriami konkrečiam žmogui konkrečiu laiku? Gal drabužis ir aksesuarai galėtų apibrėžti patyrimą, o ne materialumą? Ar mados vartojimas galėtų prilygti emociniam potyriui, kurį išgyvename klausantis muzikos, žiūrint filmą arba skaniai valgant? Kaip jaustųsi žmogus neturėdamas savininko teisėmis nieko ir tuo pačiu turėdamas viską?

Juk patirties pasisavinti neįmanoma...Įsivaizduokime, kad asmeniniame kompiuteryje turėdami  skaitmeninį vaizdinį, galime patys pasirinkti, kaip norime rengtis, susikurti savo kostiumą kompiuteryje, pasinaudoję mados pavyzdžiais, pasirinkti norimos sudėties medžiagą, atsispausdinti buitiniu 3D spausdintuvu drabužius, aksesuarus, avalynę, o dienai pasibaigus juos tiesiog išmesti į ekologiškų atliekų surinktuvę arba ištirpinti vandenyje. Tokie nykstantys drabužiai sukuria nesibaigiančias kūrybines galimybes atsinaujinti. Rūbai tampa mirtingi, kaip ir mes...

Kolekcijos „Lengvai 2“ idėja – kurti draugiškus gamtai daiktus, kurių gamybai naudojami natūralūs gamtos ištekliai – perlai, gintaras, kalnų krištolas, sidabras, pieno baltymo pluoštas ir inovatyvios medžiagos  – ištirpstantys vandenyje PVA polivinilo alkoholio  filamentiniai siūlai, veikiami šilumos keičiantys tūrį ir formą poliesterio monofilamentiniai „Pemotex“ siūlai, unikalias sveikatinimo savybes turintys polimeriniai gintaro pluošto siūlai, odos priežiūros funkciją atliekantys polimeriniai pieno pluošto siūlai ir termochrominiai dažai, kurie keičia spalvą priklausomai nuo kūno ir aplinkos temperatūros.

Jau pirmadienį, vasario 27 d., 17 val., Galerijoje „Akademija“ parodos lankytojai turės progą išvysti unikalius mados dizaino objektus ir aksesuarus bei gyvai pabendrauti su jų autorėmis.


Šiame straipsnyje: VDAparodaKolekcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tikrai jau tik skudurinės šiukšlės. Puoštis tokiais gali tik apsiprekinantys konteineriuose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių