M. Saukos parodoje – nuogų senyvų žmonių skulptūros

  • Teksto dydis:

Spalio 3 d. 18 val. VDA parodų salėse „Titanikas“ atidaroma skulptoriaus Mykolo Saukos paroda „Pasijuntu stebimas kito“.

Debiutavęs kaip rašytojas, jis drauge beveik trejus metus kūrė monumentalias (3 metrų aukščio) betonines skulptūras, realistiškai atvaizduojančias nuogus senyvus žmones. Jas ir bus galima apžiūrėti parodoje „Pasijuntu stebimas kito“.

M. Sauka išmano amatą ir tam skiria daug dėmesio, tačiau jo skulptūros anaiptol nėra tvarkingos, teisingos ar išdailintos. Jis kuria savitą griuvėsių estetiką – vaizduoja nuogą kūną su jo trūkumais, randais, veide įsispaudusiais išgyvenimais, pasitelkdamas tam netobulas, trupančias, sutrūnijusias ir surūdijusias medžiagas.

Parodoje skulptūras lydės paties Mykolo tekstas – atviras pasakojimas apie ilgą ir įvairialypį kūrybos procesą, meilę savo darbui ir skulptūros gimimą: „Daryti ką nors rankomis – tai pirmykštis malonumas. Skulptūras kuriu iš vienatvės ir šiukšlių. Kai ateina laikas lieti, dirbtuvėje tvyro kalkių, rūsio kvapas; drebiu betoną į formas, iki sustings, jį reikia kasdien girdyti vandeniu. Išimu iš formos, betonas korėtas, skylėtas, sutrūkęs, jis toliau trupės, skils ir samanos. Šito ir tikėjausi.“

M. Sauka (g. 1989) – skulptorius ir rašytojas. Nuo keturiolikos metų dalyvauja parodose. Baigęs magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje, 2015 m. laimėjo Lietuvos rašytojų sąjungos organizuojamą pirmosios knygos konkursą ir išleido apsakymų rinkinį „Grubiai“ (už jį apdovanotas Kazimiero Barėno literatūrine premija).

Paroda veiks iki spalio 22 d. parodų salėse „Titanikas“ (I aukštas, Maironio g. 3, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių