Lietuvos nacionaliniame muziejuje – grafiko B. Leonavičiaus darbų paroda

Lietuvos nacionalinis muziejus pakvietė į ciklo „Istorija ir dailininkas“ parodą, skirtą grafikui Broniui Leonavičiui.

Nacionaliniame muziejuje atidarytoje B. Leonavičiaus darbų parodoje eksponuojami jo darbai istorine tema. Tai 2010–2012 m. kurtas triptikas „Žalgirio mūšis“, taip pat originalus iliustracijų ciklas „Vilniaus legendos“. B. Leonavičius sako, kad norint sukurti darbą istorine tema, pirmiausia reikia kruopščiai išanalizuoti visą prieinamą istorinę medžiagą, atsispirti nuo tikslesnių faktų.

„Istorinė tema visada yra metafora į aną laiką – kaip galėjo būti ar gal buvo. Bet yra faktai, pavyzdžiui, karių šarvuotė. Stengiesi rasti duomenis, kurie tikrai atspindėtų tą laikotarpį, būtų tikri. Mano darbuose vaizduojamos žmonių figūros yra „timptelėtos“, kadangi vaizduojamas gotikinis laikotarpis. Pasirinkta stilistiką ir kaligrafiją leidžia atspindėti visus tuos dalykus, sukurti bendrą vaizdą“, – teigė grafikas.

B. Leonavičius sako, kad iki šiol vaizduojant istorines asmenybes ar įvykius remiamasi italų kronininko Aleksandro Gvanjinio palikimu. Tačiau, pasak dailininko, Lietuvoje yra kūrėjų, kurie šiais laikais būtų pajėgūs suformuoti naujus įvaizdžius: „Ikonografinės medžiagos iš tų laikų nėra daug. Mūsų kunigaikščiai dažniausiai vaizduojami remiantis A. Gvanjinio kronikomis, bet, manau, šiandien šalyje yra dailininkų, kurie galėtų sukurti naują ikonografiją. Čia tokie dalykai, kuriuos reikia pastudijuoti, ta tema dirba ne tiek daug žmonių, bet jų yra – tai ir A. Každailis, P. Repšys.“

Parodoje taip pat eksponuojama B. Leonavičiaus knygų grafika, plakatai, pašto ženklai, fotografijos iš dailininko archyvo. Parodą apžiūrėti galima iki rugsėjo vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių