Knygų mugėje – garsaus lietuvių iliustratoriaus sugrįžimas

  • Teksto dydis:

Po ilgos pertraukos Lietuvoje pasirodo knygos su pasaulyje pripažinto lietuvių dailininko Stasio Eidrigevičiaus darbais.

Šioje knygų mugėje bus pristatyta S. Eidrigevičiaus parašyta ir iliustruota poema „Giedančio gaidžio galva“ bei  dvi jo iliustruotos knygos – Zbigniewo Batko „Atgalios“ (už šios knygos iliustracijas 1986 m. S. Eidrigevičius Barselonoje apdovanotas Premio Catalonya) bei vieno garsiausio XX a. lenkų poeto Tadeuszo Różewicziaus rinktinė.

Kiekviena nauja knyga - įvykis

Kiekvienos naujos knygos su S. Eidrigevičiaus darbais išleidimas visuomet yra įvykis. Šiais metais Vilniaus knygų mugėje bus pristatomos dvi svarbios dailininko iliustruotos knygos.

Lenkų rašytojo ir vertėjo Zbigniewo Batko knyga „Atgalios, arba Lemtingos nederamų knygų skaitymo pasekmės“ – daugiasluoksnis pasakojimas, skirtas tiek vaikams, tiek tėvams.

Toks pasakojimas būdingas ir lietuvių iliustratoriui. „Noriu, kad piešinys atskleistų ir pasakotų kaip ir tekstas. Vaizdas ir žodis turi kurti pasaulį papildydami vienas kitą. Kai piešiu vaikams – kuriu pasaką skirtą tiek mažam, tiek ir dideliam žiūrovui. Todėl, kai iliustruoju suaugusiųjų knygas, mano darbas nelabai kinta“, – sako S. Eidrigevičius.

Suaugusiesiems skirtus S. Eidrigevičiaus piešinius galima rasti mugėje pristatomoje vieno žymiausių lenkų poetų Tadeuszo Różewicziaus rinktinėje „Vanduo puodelyje“. Różewiczius itin vertinamas lenkų poetas, ne kartą minėtas kaip pretendentas į Nobelio literatūros premiją. Jis gretinamas su kitais pasaulinio garso XX a. lenkų poetais, Nobelio literatūros premijos laureatais Czesławu Miłoszu ir Wisława Szymborska.

Panevėžyje – tarptautinio masto projektas

Knygų mugėje S. Eidrigevičius pristatys savo iliustruotas knygas, bendraus su skaitytojais, taip pat dalyvaus renginiuose.

Vasario 21 d. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje buvo atidaryta dailininko kūrinių paroda. Atidarymo metu Panevėžio meras Rytis Račkauskas prabilo apie ambicingą užmojį – Panevėžyje pastatyti S. Eidrigevičiaus vardo menų centrą, kuriam menininkas padovanotų savo kūrinių kolekciją. Galimos dailininko dovanos dydis vertinamas septynženkliais skaičiais.

R.Račkausko teigimu, centro įkūrimas būtų tarptautinio masto projektas. Įgyvendinus sumanymą, menų centras trauktų lankytojus ne tik iš visos Lietuvos, bet ir iš užsienio. Dabar šiam užmojui laukiama pritarimo iš valdžios atstovų pusės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hm

Hm portretas
Paišyt jis - nenuginčysi - sugeba, bet susidaro įspūdis, kad nemoka paišyt nešlykščiai. Kai kuriems tekstams iliustracijos, vaizduojančios išsigimėlius, be abejo, tinka, bet anaiptol ne visiems. Vien už iliustracijas Hofmanui reikėtų iliustratoriui gerai kailį išperti. Geriausiu atveju.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių