Knygų mugėje – akcentai Lietuvos ir kitų valstybių šimtmečiams

Šiųmetinės Vilniaus knygų mugės renginiuose dėmesys skiriamas Lietuvos atkūrimo šimtmečiui – šalies pažinimui per skaitymą, taip pat kitų valstybių sukaktims.

Vasario 22–25-ąją vyksianti 19-oji knygų mugė skaitytojus pasitinka šūkiu „Skaitau Lietuvą – skaitau pasaulį“ – iš viso mugėje šiemet laukiama per 370 dalyvių, per 560 renginių.

Tarp beveik 40 užsienio svečių – ir savo knygas pristatysiantys lenkų kino režisierius Krzysztofas Zanussis, buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas).

Be Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Vokietijos, Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos bei Ispanijos autorių lankysis Omano ir Irano poetai, tačiau išskirtinis dėmesys bus skiriamas būtent valstybių atkūrimo šimtmečius švenčiančioms valstybėms.

„Suvokiame, kad norime švęsti ne vieni, prisiminti mūsų regiono, artimiausius kaimynus, kurie šiemet taip pat mini valstybių atkūrimo jubiliejus ir pasinaudodami ta proga pakviesti juos pabūti kartu, pasikalbėti, nes labai dažnai suvokiame, kad per mažai pažįstame savo kaimynus, kolegas“, – pristatydama knygų mugę sakė Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Anot jos, be specialiai šimtmečiui išleistų leidinių vyks pokalbiai tarp Lietuvos kūrėjų ir kitų šimtmetį mininčių valstybių autorių, savo naujojo šimtmečio vizijas ir idėjas viešai diskusijose pateiks vaikai. Šiemet lankytojus pasitiks ir atsinaujinusi Knygos kino salė su šimtmečio filmų programa – joje bus pristatyti filmai, skirti Lenkijos, Latvijos, Čekijos, Estijos sukaktims sukurti filmai.

Leidyklos „Tyto Alba“ direktorė Lolita Varanavičienė sakė, kad su skaitytojais mugėje susitiks ir šiuo metu užsienyje gyvenantys lietuvių rašytojai Antanas Šileika, Tomas Venclova, Valdas Papievis, Kristina Sabaliauskaitė, Lina Ever, Eglė Gerulaitytė, Vilma Kava, Andrius Kleiva.

Vienos ryškiausių žvaigždžių – vokiečių grafas Alexsanderis von Schonburgas (Aleksanderis fon Šionburgas), pristatysiantis savo knygą „Pasaulio istorija išsinešti“, buvęs Belgijos premjeras, europarlamentaras G. Verhofstadtas, atvyksiantis penkioms valandoms ir pristatysiantis šiemet išverstą knygą „Paskutinis Europos šansas. Idealo atradimas iš naujo“. Lietuvoje neseniai viešėjęs, per 30 filmų sukūręs lenkų režisierius Krzysztofas Zanussis pristatys knygą „Gyvenimo strategijos“.

„Manau, kad tai yra renginys, kuris pritrauks ne tik kino mėgėjus, bet ir intelektualus“, – teigė L. Varanavičienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad Lietuva su Latvija ir Estija taps Londono knygų mugės viešnia, tad Vilniaus knygų mugę ji vadino savotiška generaline repeticija prieš vieną svarbiausių Europos literatūros renginių.

AGATA vadovė Agnė Masalskytė tvirtino, kad muzikos salė šiemet bus gerokai didesnė, joje veiks trys scenos: koncertų, pokalbių bei džiazo, taip pat pasitiks klasikinės muzikos bei džiazo alėjos. Iš viso lankytojų laukia per 30 muzikinių pasirodymų, o specialiai mugei išleista apie 200 naujų albumų – kompaktinių, DVD, vinilinių plokštelių, o jais prekiausiančiuose stenduose lauks patys atlikėjai.

„Žmogus, atėjęs įsigyti muzikos, įsigyja ne tik laikmeną, bet ir susitikimą su savo mėgstamu atlikėju, gauna jo autografą, visa tai jis parsineša kaip suvenyrą namo“, – teigė A. Masalskytė.

Iš anksto bilietą įsigysiantys lankytojai iš kitų miestų, pateikę bilietą, mugės dienomis galės trečdaliu pigiau įsigyti kompanijų „Eurolines“ ir „Toks“ autobusų bilietus į sostinę.


Šiame straipsnyje: knygų mugėrenginiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių