Kino teatras siūlo progą pažinti save per kiną

  • Teksto dydis:

Kino teatre „Pasaka“ startavo naujas paskaitų apie kiną ciklas „Spragt! Koks filmas esi tu?“, kurio sudarytojas ir vedėjas Justinas Dadonas kviečia visus kino mėgėjus turiningai praleisti vakarus ir išmokti per kiną suprasti save bei sudėtingą žmogų supantį pasaulį.

„Kurse ieškosim atsakymo į tai, kas yra kinas ir kodėl jis svarbus. Žiūrėdami į skirtingų režisierių kūrybą bei požiūrį, pamatysim, kad kiekvieną filmą galima žiūrėti skirtingomis akimis. Kartais sustosime ir prie techninių ar dramaturginių kino elementų – pažvelgsime kaip filme kuriamas personažas ir visas jo pasaulis, kaip tai daro kamera ir scenografija, pabandysime suprasti tam tikro vizualinio elemento prasmę. Į kino istoriją pažvelgsime ne per laiko perspektyvą, o per kūrėjų įtaką vienas kitam. Pagrindinis kurso tikslas yra padėti kiekvienam atrasti asmeninį santykį su kinu. Žiūrovas yra neatskiriama kino dalis, nes kinas yra gyvenimas.“, teigia Justinas.

Tai paskaitos, kurios padės suprasti, kaip matyti filmą, pažinti įvairių šalių genialių režisierių kūrybinę stilistiką, skirtingus kino žanrus ir filmo elementus, yra trūkstamos kultūrinės edukacijos nišą užpildantis reiškinys. J. Dadonas pabrėžia, kad tokio tipo susitikimų ypač trūksta suaugusiems. „Trūksta edukacijos, kuri padėtų suaugusiems labiau suprasti muziką, kiną, dailę ar bet kokią kitą meno šaką ne iš techninės ar kultūrinės, bet ir iš asmeninės pusės. Tik tokiu būdu menas žmogui virs ne dar vienu produktu, kurį tiesiog reikia vartoti, o neatskiriama jo pasaulio dalimi. Man prireikė daug metų, kad atrasčiau kiną ne tik kaip vaizdus ekrane ar pramogą, tad kartu su „Pasaka“ bandom šį procesą kitiems truputį paspartinti“,–teigia jis.

Buvusiame kursų „Kino skonis“ cikle buvo nagrinėjami skirtingi kino techniniai elementai, o nauji kino kursai „Spragt! Koks filmas esi tu?“ atskleis žiūrovui kino kūrėjų požiūrį, taip padėdami žiūrovui atrasti savąjį.

Dešimties paskaitų ciklas padarys dviejų savaičių pertrauką tik tarptautinio Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ metu, tad žiūrovai turės galimybę įvertinti savo žinias, įgytas kino kursų metu. 2015 metų „Kino pavasario“ metu įvyks retrospektyva, skirta gangsterių tematikos filmams. Jos metu plati auditorija pagaliau turės galimybę dideliame ekrane pamatyti filmus tokių meistrų kaip Jean-Pierre Melville, Martin Scorsese, Sergio Leone ir kitų, o dviejų iš šios retrospektyvos režisierių kūryba bus nagrinėjama ir kursų kino teatre „Pasaka“ metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių