„Kino pavasariui“ – prestižinio Kanų festivalio dėmesys

  • Teksto dydis:

Lietuvos kino bendruomenei ir žiniasklaidai buvo pristatytos kasmet festivalio „Kino pavasaris“ organizuojamos ir jos metu vykstančios kino industrijos konferencijos „Meeting Point – Vilnius“ naujienos. Dvi iš jų ypatingai svarbios visam šalies kinui.

Pirmoji jų ta, kad šiemet balandžio 4–6 d. vyksiančiame „Meeting Point – Vilnius“ vyks viena svarbiausių kino konferencijų Europoje – „Europos kino forumas“ (European Film Forum). Antroji – jaunieji kino kūrėjai turės galimybę savo filmus pristatyti Kanų festivalyje.

Svarbiausios kino rinkos aktualijos Vilniuje

Europos Komisijos 2015 metais inicijuotas „Europos kino forumas“ yra skirtas padėti audiovizualinio turinio kūrėjams pristatyti savo kūrybą Europoje ir už jos ribų, supažindinti su skaitmeninio amžiaus naujovėmis ir galimybėmis. „Europos kino forumas“, pritraukiantis įvairių sričių profesionalus, kino ir televizijos įžymybes, jau aplankė Kanų, Venecijos, Berlyno ir kitus didžiuosius kino festivalius. Šiais metais „Europos kino forumas“ kino srityje dirbantiesiems aktualias diskusijas ir seminarus surengs Vilniaus kino festivalyje, konferencijoje „Meeting Point – Vilnius“.

„Žengiam koja kojon su Europos kino industrija. Tai, kad Europos Komisija pasirinko mus, yra didžiulis mūsų darbo įvertinimas. Tai ir atsakomybė, ir galimybė visai Europai pristatyti Vilnių ir Lietuvos kino kūrėjus. Esu įkvėptas jų entuziazmo, ambicingų bei didelį potencialą turinčių kino projektų“, – susitikimo metu sakė „Kino pavasario“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška.

Kaip pasaulinėje ir europinėje kino rinkoje atrasti vietą filmams iš mažų šalių, kokios geriausios šiandienos kino rinkodaros praktikos ir kaip Europos kūriniams būti labiau matomiems ir pelnyti tarptautinį pripažinimą, kaip jauniesiems kino kūrėjams atrasti savo vietą konkurencingoje rinkoje ir kaip pasinaudoti neribotomis galimybėmis – dalis temų, kuriomis bus kalbama Vilniuje vykstančiame „Europos kino forume“.

Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas paragino šalies kino atstovus būti aktyvius „Europos kino forumo“ metu. Pasak jo, mažosios Europos Sąjungos šalys turėtų garsiai kalbėti apie savo kiną ir būti aktyvios tarptautinėje kino arenoje. „Lietuvos kinas turėtų orientuotis į tarptautinį kontekstą“, – teigė R. Kvietkauskas.

„Kino pavasaris“ organizuoja „Europos kino forumą“ kartu su Lietuvos kino centru ir „Kūrybiškos Europos“ MEDIA biuru.

Siekdamas sukurti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kino kūrėjams aktualią trijų dienų programą, „Meeting Point – Vilnius“ įkūrė patariamąją tarybą, kurioje dalyvauja patyrę kino rinkos ekspertai – žurnalistas ir analitikas iš Didžiosios Britanijos Michael Gubbins, kino pramonės ekspertė iš Prancūzijos Marketa Hodouskova ir Roterdamo kino festivalio atstovė Ludmila Cvikova.

Jaunieji kino talentai – Kanų festivalyje

„Meeting Point – Vilnius“ turi ir daugiau intriguojančių naujienų kino kūrėjams. Kartu su Lietuvos kino centru organizuojamas „Meeting Point – Vilnius“ jaunuosius Lietuvos kino talentus pakvies į kūrybines dirbtuves bei diskusiją apie kūrybą ir rinkodarą skaitmeniniame amžiuje. Tam skirta speciali programa „Zero Day“.

„Naujųjų Europos talentų atradimas ir iškėlimas yra „Meeting Point – Vilnius“ ir „Kino pavasario“ DNR. Siekiame padėti kylantiems kino kūrėjams pristatyti savo kūrybą ir atrasti auditoriją už šalies ribų“, – sakė „Meeting Point – Vilnius“ programos kuratorė Rita Stanelytė.

Naujiesiems talentams atrasti skirta ir kita „Meeting Point – Vilnius“ programos dalis – „Coming Soon“. Čia pristatomi filmų projektai, kurie vis dar yra kūrimo ar postprodukcijos procese. Šiemet „Coming Soon“ išsiplėtė geografiškai ir galimybę pristatyti savo filmų projektus turės Rytų bei Centrinės Europos kino menininkai debiutantai, kuriantys pirmą arba antrą savo filmą. Speciali „Coming Soon“ sesija bus skirta ir išskirtinai tik Baltijos šalių filmams.

Sesijos „Coming Soon“ laukia dar viena ypatinga naujovė – šiemet bus rengiamas konkursas ir tarptautinė komisija atrinks tris geriausius filmų projektus, kurie dalyvaus Kanų festivalio „Goes to Cannes“ renginyje. „Goes to Cannes“ tai speciali tarptautinio Kanų kino festivalio dalis, kurios metu kino pramonės atstovams – filmų pardavimo agentams, platintojams ir festivalių programų sudarytojams – rengiama kuriamų filmų projektų peržiūra.

Šiemet, bendradarbiaudamas su Kanų festivaliu, „Kino pavasaris“ suteiks galimybę trims geriausiems Baltijos šalių ir Rytų bei Centrinės Europos kino kūrėjams pristatyti savo kūrinius ir atrasti kelią į didžiuosius pasaulio kino ekranus.

„Meeting Point – Vilnius“ yra atviras naujiesiems Europos kino talentams ir jau pradėjo registruoti filmų projektų paraiškas „Coming Soon“ sesijai.

22-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2017 m. kovo 23–balandžio 6 dienomis. Tai – didžiausias kino renginys Lietuvoje, pernai pritraukęs 113 tūkst. žiūrovų, ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Šiemet „Kino pavasaryje“ bus parodyta 130 pilnametražių ir 70 trumpametražių filmų, kuriuos festivalio atstovai atrinko, per metus aplankę daugiau nei 30 tarptautinių festivalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių