„Karavano“ skambesiai nukels į tolimiausias pasaulio šalis

  • Teksto dydis:

Baltijos gitarų kvarteto narys, gitaristas, kompozitorius ir dainininkas Chrisas Ruebensas su grupe Kristupo vasaros festivalyje pristato naują programą „Karavanas“.

Po atokvėpio jaukioje „Cafe musicale“ ir prancūzišku žavesiu alsuojančioje „Cafe de Paris“, Baltijos gitarų kvarteto narys, gitaristas, kompozitorius ir dainininkas Chrisas Ruebensas su grupe Kristupo vasaros festivalyje pristato naują programą „Karavanas“. Atlikėjai publiką kviečia į kelionę be galutinio tikslo, kurioje pasijusite šurmulingo karavano dalimi, o skirtingos kultūros, kraštovaizdžiai atsiskleis paslaptinguose Arabijos šnabždesiuose, aistringo argentinietiško tango dvelksme, svajingose prancūziškose melodijose, ugningosios ispanų gitaros akorduose, egzotiškųjų zurnos, najaus raudose, vingraus kelzmerių klarneto ir braziliško akordeono pasažuose. Apie Kristupo vasaros festivalį ir naują „Chris Ruebens Ensemble“ programą pasakoja ansamblio įkūrėjas Ch. Ruebensas.

– Kristupo vasaros festivalyje koncertuojate jau ne pirmą kartą. Kuo Jus žavi šis festivalis?

– Iš tiesų, mūsų ansamblis buvo įkurtas po to, kai 2012 m. gavome pasiūlymą sukurti muziką naujo ansamblio premjeriniam pasirodymui Kristupo vasaros festivalyje. Festivalis mus priėmė ir dar daugybę kartų kvietė koncertuoti. Būtent todėl, man atrodo, jog mes prisijaukinome festivalio publiką, o ir su pačiu Kristupo vasaros festivaliu sieja ypatingas ryšys. Tai vienas iš daugiausiai skirtingų muzikos žanrų pristatančių ir ilgiausiai trunkančių vasaros renginių Lietuvoje – tikrai džiaugiamės būdami šio festivalio dalimi.

Ligi šiol, mūsų ansamblis dažniausiai koncertuodavo Šv. Kotrynos bažnyčioje (kartą grojome ir VU Botanikos sode) – ir turbūt, neklysčiau pasakydamas, jog vienoje iš mėgstamiausių koncertų vietų Vilniuje. Šį kartą savo naują programą taip pat pristatysime šioje ypatingoje erdvėje, tad nekantriai laukiame!

– Ar pats lankotės festivalio koncertuose?

– Deja, turbūt kaip ir daugeliui muzikantų, vasara yra pats darbymetis, tad pritrūksta laiko apsilankyti koncertuose kaip paprastam lankytojui. Ši vasara taip pat intensyvi – esame suplanavę nemažai koncertų, repetuojame, tad labai gaila, kad netenka apsilankyti festivalio koncertuose, išgirsti įdomių pasirodymų, išskirtinių užsienio atlikėjų.

– Kaip atsirado programa „Karavanas“?

– Daugybę kartų grojome programą „Cafe de Paris“, sudarytą iš prancūziškų dainų ir nepaprastos muzikos stilių įvairovės (džiazo, baladžių, šansonų, roko, funk). Po to, norėjosi grįžti prie pirminės idėjos – kurti daugiau instrumentinę muziką, tyrinėti world žanro ir klasikinę muziką, ieškoti sėkmingo šių stilių apjungimo būdų, kaip kad darėme kurdami mūsų albumą „The yellow duck“. Tiesa, ansamblio sudėtis kiek pakito: nuostabus akordeonistas Nerijus Bakula pakeitė mūsų pianistą Vytautą Bikų, o būgnininkas Andrius Kairys ir įvairių pučiamųjų instrumentų meistas Saulius Petreikis vis dar groja kolektyve. Saulius ir toliau didina savo, regis, nesibaigiančią instrumentų kolekciją ir įtraukė keletą naujų skambesių į mūsų programą. Kaip ir anksčiau, aš sukūriau muziką ir grosiu gitara.

Kalbant apie programą „Karavanas“ – reikėtų pradėti nuo to, jog kartais aš mėgstu sugalvoti kokią nors mažą istoriją, kuri įkvėptų kūrybai. Po pirmosios ansamblio programos „Cafe musicale“ gana greitai kilo idėja palikti šią kavinę ir leistis į muzikinę kelionę. Keliaujame klausydamiesi pasaulio skambesių – nuo braziliškų ritmų ir žydiškos muzikos įkvėptų motyvų iki rytietiškų, ispaniškų ir džiazo melodijų.

Tikimės, jog klausydamasi „Karavano“, publika puikiai praleis laiką, galės atsipalaiduoti, o mūsų muzika suteiks galimybę mintimis pakeliauti po tolimas pasaulio vietas.

– Kaip manote, koks yra „Karavano“ klausytojas?

– „Karavano“ klausytojas gali būti kiekvienas – kiekvienas, kuris mėgsta keliauti, kiekvienas, kuris mėgsta skirtingą muziką, kiekvienas nuo aštuonerių iki šimto metų (ir netgi vyresni nei šimtamečiai yra labai laukiami, būtų puiku, jei sulauktume tokių klausytojų), kiekvienas, kuris mėgo mūsų ankstesnius koncertus ir kiekvienas, kuris iki šiol neturėjo galimybės pasiklausyti mūsų muzikos.

Rugpjūčio 3 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje išgirskite pasaulio skambesių magiją Chriso Ruebenso ir grupės koncerte „Karanavas“. Programą pristato „Chris Ruebens Ensemble“: Chrisas Ruebensas (gitara, vokalas), Saulius Petreikis (trimitas, fleitos, vokalas), Nerijus Bakula (akordeonas), Andrius Kairys (mušamieji, perkusija).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių