Kairėnų festivalyje dalyvausianti „Subtilu-Z”: muzika nėra tik garsas

  • Teksto dydis:

Liepos 20 dieną Kairėnų vasaros festivalio koncerte skambės pasaulio muzika ir gražiausios kūrinių improvizacijos, kurias atliks keturi profesionalūs muzikantai, pasivadinę grupe „Subtilu-Z”.

„Subtilu-Z” sudėtis: Povilas Velikis – akordeonas, Dmitrijs Mihailovs – akordeonas, Laurynas Vaitkus – tenorinė birbynė, Vytautas Švažas – perkusija. Tai ekstremaliai virtuoziškas garso estetų sambūris, užsimojęs pasiekti išskirtinės skambesio kokybės ir per vienuolika gyvavimo metų ženkliai priartėjęs prie šio ambicingo plano išpildymo. Nuodugnių tyrinėjimų keliu jiems pavyko įrodyti pasauliui, kad muzika nėra tik garsas, instrumentai tėra priemonė muzikinei energijai išreikšti, muzikinės energijos nebūna per daug. Taip pat ir patvirtinti seniai žinomą aksiomą, jog svarbu ne tai, kas grojama, o kaip tas daroma.

Grupė yra didysis ketvertas. Tiksliau – daugiau nei ketvertas, nes yra nuolat palaikomas gerų bičiulių anapus scenos. O kiekvienas klausytojas, atsidūręs „Subtilu-Z” veikimo zonoje, pavirsta šio nuotykio suokalbininku ir muzikinio pasakojimo personažu. Jie kuria tai, ką mano esant geriausiu dalyku pasaulyje, eina link to, kas jų jutimu yra muzikos pašaukimas ir tikslas – sujaudinti klausytoją, kalbėti jam, atskleisti vidinius, svarbius išgyvenimus.

„Subtilu-Z” kviečia drauge jausti muzikos malonumą, pasiduoti jos energijai, išjungti analitinį protą, atsiriboti nuo prietarų ir paprasčiausiai išgirsti tai, kas neišreiškiama nei natomis, nei žodžiais. Būtent tai atliekama ypatingoje aplinkoje – Botanikos sode. Susitikti koncerte kviečia „Geros muzikos ekspertai“ ir restoranas „Aula“.

Koncertų pradžia – 19 val. Bilietus platina www.tiketa.lt ir 3 val. iki koncertų pradžios prie įėjimo į Botanikos sodą. Bilieto kainos: 13 eurų perkant anksčiau, 15 eurų koncerto dieną.

Penktasis Kairėnų vasaros festivalis, kurį pristato „Geros muzikos ekspertai“ ir restoranas „Aula“, startuoja birželio 1 d. Koncertai vyksta VU Botanikos sode, vietoje, kurioje dera nuostabūs vaizdai, grynas oras ir puikus laikas jį leidžiant šeimomis, poromis ar pavieniui. Visa tai galima rasti pačiame Vilniaus mieste. Nuo birželio iki rugsėjo žiūrovai turi galimybę mėgautis Kairėnų dvaro parko žaluma, gražiausiais augalais ir medžiais bei geriausių Lietuvos atlikėjų koncertais po atviru dangumi.

VU Botanikos sodas pasiekiamas tiek automobiliu, tiek viešuoju transportu. Mėgstantiems sveiką gyvenimo būdą – dviračiais ir pėsčiomis. Bet kuriuo atveju, atvykus čia – praleistas laikas bus pats geriausias besibaigiančiam savaitgaliui. Kviečiame atsinešti pledus bei pasidaryti šaunius piknikus po atviru dangumi.

Koncertų vietą pasieksite:

• VU Botanikos sodas: Kairėnų g. 43, Vilnius.

• Vykdami viešuoju transportu, sėskite į 18, 38 maršrutų autobusus. Atvykę išlipkite stotelėje „Kairėnai”.

• Vykstantiems automobiliu – važiuokite Saulėtekiu, Plytinės gatve, privažiavę nedidelį žiedą važiuokite tiesiai, kol kairėje pusėje pamatysite didžiulę automobilių stovėjimo aikštelę (apie 3 km).


Jau beveik dešimtmetį „Subtilu-Z“ pasakoja istorijas. Neįprastas, muzikines istorijas. Tai istorijos, kurios atkeliauja iš įvairiausių pasaulio kraštų, kuriose gausu netikėtų siužeto posūkių, o herojais pasakojimų metu tampa tiek patys atlikėjai, tiek klausytojai.

„Subtilu-Z“ – daugiau dešimtį metų kartu kurianti, grojanti ir koncertuojanti atlikėjų grupė, suformavusi unikalų, su niekuo nesupainiojamą savo atliekamos muzikos pobūdį ir braižą. Džiazas, tango, estrada, akademinė kūryba – grupei nesvetimas nė vienas iš šių žanrų, tačiau į kiekvieną iš jų „Subtilu-Z“ žvelgia per savitą, pasakotojų prizmę. Atlikėjai mėgsta eksperimentuoti, improvizuoti, populiarias melodijas įvilkti į visiškai naują ir anksčiau nedėvėtą rūbą. Juk nuo to pasakojimas tampa tik įdomesnis.

Tenorinė birbynė, du akordeonai ir perkusija – unikalus instrumentų derinys, „Subtilu-Z“ išskiriantis iš įvairiausių sudėčių grupių ir ansamblių. Lietuvos publika jau pamėgo pozityvia energija nuolat spinduliuojančius atlikėjus, o užsienio auditorijai pirmoji pažintis su „Subtilu-Z“ grupe visuomet tampa netikėtu atradimu – klausytojai ypač žavisi lietuvių liaudies instrumento birbynės skambesiu ir galimybėmis. Pastarieji metai grupei buvo kupini naujų patirčių.

Vienas išskirtiniausių projektų – „Subtilu-Z“ pasirodymas Vilniuje vykusiame tarptautiniame festivalyje „Kino pavasaris“. Kolektyvas dalyvavo renginio atidarymo ir uždarymo iškilmėse, publiką stebino aranžuota muzika iš kino filmų ir ta proga subūrė tikrą birbynininkų, akordeonistų ir perkusininkų orkestrą – vienu metu Nacionalinės filharmonijos scenoje muzikavo net 30 atlikėjų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių