Jausminga ankstyvojo baroko muzika – labdaros koncerte

  • Teksto dydis:

Paskutinį šios vasaros ketvirtadienio vakarą, rugpjūčio 25-ąją, Vilniaus publika turės progą išgirsti ypatingai šviesų Lietuvoje retai skambančios XVII a. pradžios italų sakralinės muzikos koncertą.

Garsaus brazilų muziko Rodrigo Calveyros vadovaujamas senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ klausytojus pakvies į Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčią, kurioje skambės „Concerto Spirituale“ su gražiu tikslu surinkti aukas Paparčių Šv. Juozapo šeimos namuose augantiems vaikučiams paremti.

„Canto Fiorito“ ryšys su Šv. Juozapo šeimos namų globotiniais užsimezgė per ansamblio rezidenciją Paparčiuose – jau trečius metus šiame mažame kaimelyje Kaišiadorių rajone vykdomus tarptautinius senosios muzikos ir edukacijos projektus, į kuriuos ansamblis įtraukia ne tik vietos klausytojus, bet ir regiono chorus, folkloro ansamblius, aplinkinių miestelių meno mokyklų mokytojus ir mokinius. Šv. Juozapo šeimos namuose augantys vaikai buvo visų Paparčiuose vykusių „Canto Fiorito“ koncertų klausytojai, ne kartą apdovanoję iš skirtingų šalių atvykusius ansamblio muzikantus savo pačių darytais suvenyrais. Koncertams besiruošiantys atlikėjai net buvo vaišinami vaikų valgyklėlėje. Atsidėkodami už tokią šilumą, ansamblio meno vadovas R. Calveyra ir prodiuserė bei dainininkė Renata Dubinskaitė sumanė surengti labdaros koncertą ir sostinėje sutelkti paramą šiems ypatingiems namams, kurie patys stokodami vis tiek randa būdų kaip apdovanoti ir pavaišinti kitus.... Kaip teigia Paparčių Šv. Juozapo namų direktorė Rūta Kanclerytė, šiuo metu renovuojama Beržynės sodyba, kad joje galėtų šiltai gyventi 6 šių namų vaikai, tad koncerte surinktos aukos bus skirtos apšiltinimo darbams įgyvendinti.

Labdaros koncertą atliks abu jo sumanytojai talkinami vargonininkės Dovilės Savickaitės. Visoje Europoje aktyviai koncertuojantis R. Calveyra gros išilginėmis fleitomis ir itin retu senosios muzikos instrumentu kornetu, kurio ypatingas tembras, pakilumas ir skaidrumas ypač atsiskleidžia bažnytinėje akustikoje. Abu šie instrumentai nuo senų laikų laikyti itin artimais žmogaus dainavimui, todėl darniai susilies su mecosoprano R. Dubinskaitės balsu sakraliniuose duetuose ir papuoš vokalinius solo kūrinius vingriomis improvizacijomis. Klausytojai išgirs Claudio Monteverdi, Tarquinio Merulos, Giovanni Legrenzi, Benedetto Ferrari ir kitų garsių ankstyvojo baroko italų meistrų kompozicijas – instrumentinius kūrinius, pakilias šlovinimo giesmes, švelnias muzikines maldas ir jausmingus sakralinius pasakojimus pasakalijos ritmu.

Klausytojai kviečiami į šį koncertą nemokamai. Kiekvieno pagal išgales paskirta auka tikrai pradžiugins Paparčiuose be tėvelių augančius vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių