Jaunieji kino gerbėjai kviečiami į taikią kovą „Už savus pasaulius!“

  • Teksto dydis:

Įdomūs, sudėtingi, unikalūs – tokius pasaulius susikuria kiekvienas vaikas, kiekvienas jaunuolis. Kartais tai yra būdas pabėgti nuo nelabai gražios realybės, kartais – tiesiog noras turėti savąją, pilną magijos, stebuklų ir neįtikėtinų nuotykių žadančią erdvę.

Vilniaus tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis kviečia iš arčiau pažvelgti į kitų vaikų, jaunų žmonių pasaulius ir rasti juose įkvėpimo, naudingų pamokų bei paskatinimo kitaip pažvelgti į savąją realybę. Jau 13-ąjį kartą jaunuosius žiūrovus į kino teatrus sutrauksiantis renginys rudenį pasitinka šūkiu „Už savus pasaulius!”.

Gražia tradicija tapęs festivalis, vyksiantis spalio mėnesį, ir šiemet siūlo prasmingų, įkvepiančių filmų repertuarą įvairaus amžiaus moksleiviams, labiausiai patikusių filmų konkursą bei atvirą jaunųjų kino kritikų klubą. 

Šiųmetinio Vilniaus tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalio žiūrovų laukia aštuonios filmų premjeros, atkeliavusios iš tolimosios Brazilijos, Kanados, Izraelio, taip pat iš Vokietijos, Švedijos, Olandijos, Belgijos ir netgi Kenijos. Kad ir kur vyktų veiksmas, kad ir kokius skirtingus nuotykius bei išgyvenimus patirtų filmų herojai, visi jie turi susikūrę savus, realius arba nelabai, tačiau tikrai unikalius pasaulius. Neatsitiktinis ir šių metų festivalio temos pavadinimas – „Už savus pasaulius“.

„Visi festivalio filmai yra istorijos apie vaikų pasaulius – kartais skausmingai realius, kartais – pilnus nerealių, fantastikos, magijos elementų. Pasaulius, į kuriuos arba nuo kurių norisi pabėgti, ir taip sukuriamas naujas – kiekvieno vaiko pasaulis. Kuris, beje, dažnai yra gerokai gražesnis, įdomesnis, spalvingesnis bei nuoširdesnis nei tas, kuriame gyvena suaugusieji. Filmų repertuaras paliečia platų spektrą vaikams ir jaunuoliams kylančių problemų, susidarančių situacijų – pradedant suaugusiųjų abejingumu, noru būti pripažintu bendraamžių, baigiant tikrųjų vertybių paieška. Geri filmai praplečia akiratį, leidžia pajusti bendrystę su herojais, leidžia pasimokyti iš jų klaidų, įkvepia nepasiduoti, o kartais tiesiog padeda kiek kitaip pažvelgti tiek į kitų, tiek į savo pasaulius. Tai – veiksminga savęs ir pasaulio pažinimo priemonė visiems žiūrovams,“ – neabejoja festivalio direktorė Lina Užkuraitytė.

Tradiciškai festivalio programa suskirstyta į tris kategorijas: nuo 7-erių, nuo 10-ties ir nuo 14 metų amžiaus. Spalio 4–26 d. Vilniuje filmai bus rodomi kino teatre „Pasaka“, Klaipėdoje – „Kultūros fabrike“, Panevėžyje – kino centre „Garsas“, Šiauliuose – kino centre „Forum Cinemas“, Kaune – kino centro „Romuva“ laikinojoje salėje, Ukmergės kultūros centre ir kituose miestuose.  Detali programa – www.kidsfestival.lt. Organizatoriai ragina klases ir mokyklas iš anksto registruotis į edukacines filmų peržiūras didžiuosiuose ekranuose.

Kvietimas tapti kino žiūri nariais

Kaip ir kasmet, festivalis kviečia moksleivius su visa klase, draugais ar po vieną dalyvauti kino  žiūri. Visame pasaulyje vykstančiuose festivaliuose vaikų ir jaunimo žiuri yra svarbus elementas. Jaunųjų kritikų komanda žiūri festivalio filmus, aptaria, diskutuoja, renka favoritus. Tapti festivalio žiūri nariu gali kiekvienas 7–18 metų moksleivis. Tereikia parašyti motyvacinį laišką, kodėl kiekvienas asmeniškai nori dalyvauti festivalio žiuri veikloje, ir siųsti iki rugsėjo 29-osios. Būtina nurodyti savo kontaktinį telefoną ir amžių.

Dėl mokyklinių seansų rezervacijų darbo dienomis bei paraiškos dėl dalyvavimo kino žiuri teiraukitės tel. nr.: 860520145 ir el. paštu: festivaliokinoziuri@gmail.com

Festivalį globoja Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių