J. Čechavičiaus fotografija atskleidžia XIX a. Vilniaus vaizdus

Europos estetu vadinto XIX-ojo amžiaus fotografo Juozapo Čechavičiaus darbų paroda atidaryta Nacionaliniame muziejuje, Vilniuje. Tęsdami senosios fotografijos parodų ciklą, rengėjai ekspozicijai atrinko seniausius Vilniaus vaizdus.

Daugiausiai miestų vaizdus fotografavęs menininkas užfiksavo XIX-ojo amžiaus Vilnių. Bažnyčios, jų interjerai, miesto panoramos – ne vienas architektūros istorikas jau yra pasinaudojęs J. Čechavičiaus archyvu.

„Kaip fotografas, jis buvo panoramų meistras. Jis buvo įsigijęs didelio formato stiklo negatyvus, ir ta technika, tas fotografavimo būdas leido aprėpti didesnį matymo lauką. Jis labai mėgo tokius vaizdus, kad būtų vanduo, ir, aišku, daugiausiai jo panoramos yra darytos nuo aukščiausių žiūros taškų: tai nuo pilies kalno, nuo Tauro kalno... Mūsų muziejuje yra labai nemažas rinkinys – per 300 originalių fotografijų. Turime stiklo negatyvų apie 150“, – pasakoja parodos kuratorė Jūratė Gudaitė.

1865-aisiais atvykęs į Vilnių, J. Čechavičius gavo generalgubernatoriaus leidimą įsteigti ateljė ir netrukus leidosi į kelionę Nerimi, fiksuodamas gyvenvietes iki Kauno. Muziejus saugo ir išlikusį šios kelionės fotoalbumą.

Parodoje galima išvysti, kaip prieš pusantro šimto metų Vilniaus gatvėmis buvo tiesiama kanalizacija. Labai vertingi bažnyčių interjerų vaizdai. Pagal juos šiandien restauruojami kai kurie paveikslai, specialistams lengviau išsiaiškinti buvusias vertybes.

Daugiausiai J. Čechavičius fotografavo apie 1873 metus. Pavienes jo nuotraukas su miestų ir apylinkių vaizdais pardavinėjo knygynai, tačiau nemažai tokių atvaizdų turi surinkęs ir muziejus. Juos galima išvysti ekspozicijoje Nacionaliniame muziejuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių