Istorinę problematiką pristato fotografijų parodoje

  • Teksto dydis:

Kelerius pastaruosius metus fotografo Valentyno Odnoviuno dėmesys krypsta į istorinio ar socialiai aktualaus įvykio problematikos perteikimą abstrakčiu vaizdu, panaudojant žiūrovo vaizduotę realesnei komunikacijai su auditorija sukurti pasitelkus interpretaciją bei konceptualų mąstymą. Visa tai jis pademonstruos netrukus vyksiančioje parodoje.

Serijoje „Stebėjimas“ užfiksuotos buvusių KGB (Valstybės saugumo komiteto) kalėjimų durų į pasivaikščiojimo kiemelius stebėjimo akutės, per kurias kalėjimo prižiūrėtojai sekdavo kalinius Vilniuje, Rygoje, Lvove, Cesyje ir Berlyne.

KGB buvo vienintelė Sovietų Sąjungos saugumo agentūra iki jos iširimo 1991 m. KGB kalėjimai tapo politinių kalinių ar „nepatogių“ žmonių kalinimo už jų antisovietinę veiklą vieta.

Baltijos šalyse ir Ukrainoje tos pačios vietos panašiems tikslams buvo naudojamos ir STASI (Krašto apsaugos ministerijos), kai šias šalis per Antrąjį pasaulinį karą buvo okupavusi Vokietija.

STASI buvo buvo atsakinga už Rytų Vokietijos, kuri priklausė Sovietų blokui iki Vokietijos susivienijimo 1990 m., saugumą. Pagrindinė STASI veikla buvo sekti visuomenę per plačiai pasklidusį informatorių tinklą ir kovoti su opozicija bei „priešiškais elementais“. Hohenschonhauseno kalėjimas buvo suskirstytas į naująją dalį, turinčią daugiau nei 200 naujų vienučių ir tardymo kambarių, ir senają dalį, dar vadinamą „U-Boot“ arba „Submarinu“, buvusią rūsyje ir neturėjusią langų.

Visi režimai naudojo panašius metodus, kurie susiformavo išgyvenus panašias patirtis.

Šios serijos darbai yra ir dokumentiniai, ir tuo pat metu subjektyvūs. Jie atspindi tikruosius įvykius, objektus ir atsiminimus, bet taip pat veikia ir kaip vaizduotės platforma buvusiems įvykiams interpretuoti. „Abstrakčiojoje“ fotografijoje žiūrovas vaidina svarbų vaidmenį reaguodamas į ją ir taip kurdamas galutinį vaizdą.

Projektas įgyvendintas padedant RUCKA meno rezidencijai ir Tokina (Polska) Lenses organizacijai.

V. Odnoviunas gimė Ukrainoje. Baigė fotografijos magistrantūros studijas Vilniaus dailės akademijoje (VDA). 2014 m. dvejiems metams gavo Švietimo mainų paramos fondo stipendiją magistrantūros studijoms Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijos meno katedroje. 2015 m. buvo atrinktas studijuoti Lodzės meno akademijoje pagal „Erasmus“ programą. 2016 m. vėl pradėjo studijuoti VDA, Menotyros katedroje.

Jo fotografijos eksponuotos Ukrainoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Rusijoje ir JAV. Pastaruosius ketverius metus gyvena ir dirba Lietuvoje.


Paroda „Stebėjimas/Survaillance“ atidaroma gegužės 3 d. 17.30 val. Vilniaus fotografijos galerijoje (Stiklių g. 4, Vilnius). Atidaryme dalyvaus ir autorius. Paroda veiks iki birželio 3 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių