Išskirtiniame festivalyje – meno ir kultūros užsiėmimų įvairovė

  • Teksto dydis:

Lietuvos šimtmečio proga penkerius metus vykusį Vilniaus sporto festivalį buvo nuspręsta išplėsti organizuojant kultūros parodą, kurioje savo vykdomą veiklą pristatys kultūros ir meno įstaigos, įvairaus pobūdžio kultūrinio užimtumo skatinimo iniciatyvos. Sporto ir kultūros festivalis leis visiems lankytojams atrasti savo mėgstamą užsiėmimą.

Kultūros dalies, vyksiančios rugsėjo 29-30 dienomis „Litexpo“ centriniuose rūmuose, programą sudaro daug įvairių užsiėmimų, pramogų ir meninės instaliacijos.

Kultūros ir meno parodoje bus įsikūrę kultūros ir meno įstaigų stendai ir vyks neformaliojo kultūrinio ugdymo programų ir kultūringo laisvalaikio galimybių pristatymai, veiks scena, kurioje dienos metu vyks įvairūs šokio, muzikos pasirodymai, o vakare – žinomų Lietuvos grupių koncertai. Koncertuos grupės „Ministry of Echology“, „Kamanių šilelis“, „Arklio Galia“, „Darbo džiaugsmai“ ir kt. Taip pat savo pasirodymą atliks „Natya Devi“ šokio teatras – prieš 9 metus susikūrusi Indijos klasikinių šokių (Kathak ir Odissi stilių) studija.

Meno ir dizaino mugėje savo kūryba, produkcija ir darbais prekiaus įmonės, nepriklausomi menininkai, muzikos įrašų kompanijos ir kt. – lankytojai įsigyti galės nuo lietuvių dizainerių kurtų papuošalų ir rūbų iki rankų darbo „mėnulio būgnelių“.

Įdomiausi dalyviai – ultramodernus prekės ženklas „Naked Bruce“, prekiausiantis moteriškais viršutiniais rūbais, „Cockoo“ juvelyrika, slaptas knygynas „Juodas Šuo“, prekiaujantis vertingiausia Lietuvos ir užsienio literatūra, meno albumais, išeivijos literatūra, „Tititata“ mėnulio (plieniniai) būgneliai, Joanos Sinistros kurti „printai“, „Abijum“ keramika ir kt.

Kino salėje vyks „Skalvijos“ kuruojami pristatymai kino edukacijos tema – edukacines kino programas turinčios Vilniaus įstaigos surengs trumpus savo veiklos pristatymus, bus rodoma filmų programa. „Meno Avilys“ pristatys medijų raštingumo projektą „Dideli maži ekranai. Medijų raštingumas Lietuvos mokyklose“ ir parodys restauruotos lietuviškos dokumentikos programą, o audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacija „AVAKA“ papasakos, kaip žiūrėti audiovizualinį turinį legaliai. Lankytojai taip pat galės išvysti filmus „Nuostabieji lūzeriai. Kita planeta“, „Rūta“ ir „Irano reivas“

Savo veiklą ir edukacines programas iš viso pristatys mažiausiai 34 kultūros ir meno įstaigos. Tarp jų – netrukus veiklos 30-metį minėsiantis pirmasis nepriklausomas profesionalus teatras Lietuvoje – „Keistuolių teatras“. Jis supažindins festivalio lankytojus su šio sezono naujienomis.

Didžiausias Baltijos šalyse Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) pristatys visuomenei naujausias Lietuvos ir užsienio šalių šiuolaikinio meno tendencijas. Vykdomą veiklą taip pat pristatys Menų fabrikas „Loftas“, Užupio meno inkubatorius, Kauno menininkų namai, Valdovų rūmai, įvairūs Lietuvos muziejai ir kitos įstaigos.

Taip pat festivalyje dalyvaus prieš 10 metų savo veiklą pradėjęs Vytauto Kernagio fondas. Jis buvo įkurtas su užduotimi ne tik įamžinti maestro atminimą, bet ir padėti onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams. Siekiant padėti sergantiems vaikams, buvo pradėtas projektas „Gėrio menas”, kuris jau 8 metus rūpinasi jų laisvalaikiu, organizuoja edukacines dirbtuves, rodo spektaklius bei kviečia į koncertus.

Pastaruosius ketverius metus Vytauto Kernagio fondas rūpinasi ir visos Lietuvos vaikų kūrybiškumo skatinimu – rengia šeimų pasakų festivalį, kur mažieji kartu su tėveliais bei seneliais gali susikurti savo pasakas. Taip pat didelis atradimas buvo fondo organizuojamos vaikų sceninio meistriškumo stovyklos, kuriose vaikai ne tik atranda savo kūrybiškumo galimybes kurdami, bet ir gauna teorinių žinių bei susipažįsta su Lietuvos scenos profesionalais. Sužinoti daugiau bus galima Vilniaus sporto ir kultūros festivalyje.

II salėje veiks gyvenimo būdo kultūros erdvė, kurioje lankytojai bus kviečiami plačiau suvokti kultūrą ir ją taikyti kasdieniame gyvenime. Taip pat čia veiks kūrybinių dirbtuvių erdvė, kurioje lankytojai galės išbandyti įvairiausias veiklas – nuo grojimo ukulelėmis pamokų iki kaligrafijos dirbtuvių bei pokalbių erdvė, kurioje vyks žymių Lietuvos kultūros ir meno atstovų pristatymai bei pranešimai gyvenimo būdo kultūros (dizaino, maisto, mados, miesto kultūros) tematika.

Išsami informacija apie renginį: www.sportoirkulturosfestivalis.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių