A. Imbrasas apie „Naujojo Baltijos šokio“ naujoves

Trečiadienį Vilniuje prasidės 19-asis Naujojo Baltijos šokio festivalis. Šiemet išskirtinis dėmesys – flamandų šokiui. Programoje taip pat bus dvi lietuvių choreografų premjeros ir pažintis su Kinijos šiuolaikiniu šokiu.

„Naujojo Baltijos šokio“ festivalį gegužės 6 d.pradės Belgijos-Norvegijos-Japonijos trupė „Fieldworks“ su spektakliu, kuriame šoks ir vaidins ne tik šokėjai, bet ir kulisai bei helio dujų balionai. Šis spektaklis bus rodomas Nacionalinio dramos teatro scenoje, o tą patį vakarą Menų spaustuvėje bus vaidinimas kitas flamandų spektaklis – choreografo Jano Martenso „Prakaituok, vaikeli, prakaituok“. Šis choreografas atvyksta kaip vienas perspektyviausių Europos jaunosios kartos choreografijos atstovų, teigia festivalio vadovas Audronis Imbrasas, ir prognozuoja, kad po kelerių metų galėsime sakyti matę vieną pirmųjų pasaulinės šokio žvaigždės darbų.

„Šiemet vienas iš pagrindinių akcentų – flamandų šokio gūsis, tam tikra maža flamandų šokio vitrina. Mes pasirinkome ne kažką iš matomiausių ir žinomiausių pavardžių, bet pristatome kitokių formatų, kitokių žanrų kylančius arba įdomius netikėtais rakursais spektaklius darančius kūrėjus. Pristatome projektą, kuriantį kitokią realybę – panardinamąją realybę. Tai yra belgų kūrybinės laboratorijos „Crew“ projektas, kurio metu jums uždeda šalmą, jūs matote filmą, o jums padeda pajusti pojūčius. Žmogaus jautrumo reikalas, pats išbandžiau – veikia“, – sako festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ vadovas Audronis Imbrasas.

„Crew“ trupės spektakliai bus vaidinami kasdien po kelis kartus nuo gegužės 7 d. iki paskutinės festivalio dienos – gegužės 12 d. – Menų spaustuvėje.

Taip pat programoje lietuvių choreografų premjeros. Tai – Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklis „Monstrai“, kuriam choreografiją kuria prancūzas Samuelis Mathieu, ir urbanistinio šokio teatro „Low Air“, choreografų Lauryno Žakevičiaus ir Airidos Gudaitės spektaklis „Šventasis pavasaris“, Igorio Stravinskio baleto motyvais.

Šiemetiniame festivalyje be flamandų trupių – ir pirmoji pažintis su šiuolaikiniu Kinijos šokiu. Bus parodyti Tao šokio teatro iš Pekino choreografo Tao Ye du darbai, pavadinti „4“ ir „5“. Iš viso festivalyje dalyvaus 19 trupių, jungtinių grupių ar choreografų, atstovausiančių 18 valstybių ir pristatysiančių 22 šokio ar su šokiu susijusius kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių