Geriausiems liaudies menininkams bus įteikti „Aukso vainikai“

  • Teksto dydis:

Tradiciškai Trijų karalių dieną, sausio 6 d., 13 val. Lietuvos nacionaliniame muziejuje vyks jau dešimtosios respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas“ laureatų paskelbimo ir vainikavimo iškilmės.

Konkursinių parodų ciklas, sumanytas ir pradėtas 2005 metais, turėjo ypatingą uždavinį – išsaugoti vertingiausius tradicinės lietuvių liaudies dailės bruožus šiandienos kultūroje, paskatinti visų dailės šakų kūrėjus dažniau ieškoti įkvėpimo senosiose tradicijose, drąsiai, savaip jas interpretuoti ir kurti. Šis sumanymas davė gražių vaisių – Lietuvoje netrūksta talentingų meistrų, metai po metų pristatančių įspūdingas savo kūrinių kolekcijas. Pastaraisiais metais ypač suklestėjo paprotinės liaudies dailės šakos: margučiai, sodai, atgimsta netgi Užgavėnių kaukės. Na, o tradicinė liaudies skulptūra ir kaip integrali kryždirbystės paminklų dalis, ir pati savaime visada buvo mūsų šalies pasididžiavimas. Nenuostabu, kad beveik visose „Aukso vainiko“ parodose būtent ji labiausiai traukė akis – nemažas skulptorių būrys nuolat varžėsi tarpusavyje, tad vertintojams kartais būdavo ypač sunku nuspręsti, kuris tais metais bus vainikuotas.

Per pirmuosius devynerius konkurso metus geriausių vaizdinės dailės kūrėjų aukso vainikus užsidėjo keturi skulptoriai (vienas jų – Kazimieras Striaupa – net du kartus), dvi tapytojos ir dvi grafikės. Taikomosios dailės šakose daugiausia vainikų – net penkis – laimėjo tekstilininkai: po du už juostas ir suvalkiečių kaišytines prijuostes, vieną – už lovatieses. Po vieną kartą buvo vainikuoti kalvis, keramikas, sodų ir margučių meistrės. Nuo 2007 metų konkurse varžėsi ir kryždirbiai. Iš septynių vainikuotųjų du – Rimantas Zinkevičius ir Adolfas Teresius – yra iškovoję po du aukščiausius konkurso apdovanojimus – ir už kryždirbystės, ir už skulptūros kūrinius.

Šiais metais Aukso vainiko parodai pristatyti trijų kategorijų kūriniai: kryždirbystė: kryžiai, stogastulpiai, koplytstulpiai, koplytėlės ir kiti tradiciniai paminklai; vaizdinė liaudies dailė – skulptūra, tapyba, grafika ir karpiniai; taikomoji liaudies dailė, apimanti tekstilę, keramiką, kalvystę, juvelyriką, taikomuosius medžio dirbinius, paprotinę dailę: margučius, verbas, sodus, kaukes. Kadangi konkursas vyksta jau dešimtą kartą, ši sukaktis paskatino kartu su konkursine paroda pristatyti ir ankstesnių metų „Aukso vainiko“ laimėtojų kūrybą.

Trijų karalių šventės dieną – 2015 m. sausio 6 dieną – vertinimo komisija paskelbs nugalėtojus. Pirmųjų vietų laimėtojai – po vieną vaizdinės, taikomosios dailės ir kryždirbystės atstovą – bus vainikuoti simboliniais „Aukso vainikais“ kaip geriausi 2014 metų liaudies meistrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

turime auksarankių

turime auksarankių portretas
Yra dar tų gabių žmonių, dažniausiai - nesiafišuojantys, kuklūs, nesigriebiantys greito pinigo, dosnūs, taurūs...BET GŪDU, kas sukiojasi apie juos. Visokie perpardavinėtojai parazituoja prie tikrai talentingų vaikų, jaunuolių, suaugusiųjų ...jie tokie tipiški parazitai: kaip nutukęs dvokiantis Smolskus ar koks susmirdęs "profesorius", kuris nėra sukūręs NIEKO, o tik parazitavo su apipuvusiu nukarusiu pilvu prie iš provincijos atvykstančio jaunimo ir vogė, vogė ir vogė - pradedant: "atvežkite man savo kaimo dainų tekstų surašę į sąsiuvinius", baigiant - "ar galite savo tėviškėje parinkti senų daiktų, naudotų buityje, baldų, audinių, rakandų..." - PRIE KIEKVIENO TALENTINGOJO PARAZITUOJA IŠTISOS ŠUTVĖS PARAZITŲ, tokių susmirdusių .ydpalaikių, nesugebančių nieko, bjaurių ir turinčių namuose išsigimusias bjaurias dukras bei anūkes, panašias į gyvulius - viesiems jiems reikia priplėšti pinigų išleidimui tokių bjaurasčių į gyvenimą...štai ir augžia, siuva, kepa, drožia lietuvių nagingieji...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių