Geležinkelio stoties garsiakalbiai kvietė į „Sirenas“

  • Teksto dydis:

„Laba diena, Lietuvoje – vienuolika valandų ir šešiolika minučių, čia – Geležinkelio stotyje įsikūrusiame nuliniame „Perone“ vyksta Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos" spaudos konferencija, - šįryt greta traukinių dunksėjimo girdėjosi ir Marijaus Žiedo balsas, suskambęs iškart po to, kai per garsiakalbius nuskambėjo pranešimas apie netruksiančią „Sirenų“ pradžią.

Festivalio „Sirenos“ organizatoriai pristatė žurnalistams šių metų festivalio programą.

Žinios: mūsų kuriamos ir menininkų reflektuojamos

„Panoramos“ veidas pristatė specialią laidą „Kuriame žinias“, kurioje buvo galima pamatyti ištraukas iš šiemet tarptautinėje ir lietuviškoje programoje pasirodysiančių spektaklių. Šiemet jų – net septyniolika: rugsėjo 29 – spalio 14 dienomis Vilniuje vykstant tryliktosioms „Sirenoms“, scenoje bus galima išvysti vienaip ar kitaip šiemetinę festivalio temą – naujienų srauto, žinių kūrimo fenomeną – nagrinėjančius scenos kūrinius.

Pasak festivalio direktoriaus Martyno Budraičio, „žinias kuriame mes visi: žinių vedėjai, tie, kas rašo tekstus žurnaluose, laikraščiuose, dalinasi žiniomis internetiniuose dienoraščiuose ar socialinių tinklų sienose, žinias kuria žurnalistai bei informaciją skleidžiantys ir komentuojantys, žinias kuria fotoreporteriai, fotožurnalistai, ir visi, turintys telefonus su fotokamera bei prieiga prie internetinio ryšio. Tai, kaip mes gyvename ir kuo dalinamės tampa informacija naujienų portaluose ir televizorių ekranuose, o šiemet festivalio programoje – meninė tų žinių, naujienų ir šiandieninių aktualijų refleksija“.

Ilgai laukti svečiai

Šiemet festivalio žiūrovams suteikiama neeilinė proga susipažinti su lenkų teatro genijumi tituluojamo režisieriaus Krzysztofo Warlikowskio spektakliu „Varšuvos kabaretas“, spalio 10-11 dienomis vyksiančiu LNDT Didžiojoje salėje ir šveicarų teatro grand‘o – Christopho Marthalerio spektakliu „Karališko dydžio", žiūrovus į LNDT Didžiąją salę pakviesiančiu spalio 14 d. 19 val. Anot festivalio meno vadovės Audros Žukaitytės, K. Warlikowskis ir Ch. Marthaleris – itin seniai laukti festivalio svečiai: „Labai džiaugiamės pagaliau galintys grąžinti į Lietuvos žiūrovų akiratį Vilniuje kadaise jau viešėjusius menininkus. Prieš dvylika metų Vilniuje pristatytas Warlikowskio spektaklis „Apvalytieji“ nepaliko abejingų, tad tikiu, kad anąsyk spektaklį mačiusieji negalės praleisti galimybės susipažinti su vienu naujausiu šio kaimynystėje kuriančio režisieriaus darbu. Kaip ir su Marthaleriu – Lietuvoje ar užsienio festivaliuose – susipažinusi auditorija, tikiu, karštai laukia dar vieno muzikinio pasimatymo“.

Greta daliai Lietuvos auditorijos jau pažįstamų pavardžių tarptautinėje programoje atsidurs ir pirmąsyk Vilniuje pasirodysiantys Izraelio menininkai: spalio 13-14 dienomis Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje žiūrovų lauks Nadavo Bossemo ir Adili Liberman specialiai Lietuvai adaptuotas interaktyvus spektaklis-ekskursija „Ginkluotos merginos. Vilniaus atgavimas“. Humoristinis ir aštrus, politiškas ir nepatogus Izraelio kūrėjų pasirodymas kvies žiūrovus kitomis akimis pažvelgti į savo šalies, tautos istoriją, paklausti savęs, ką mes iš tiesų žinome apie savo praeitį, o kas viso labo tėra fiktyvūs naratyvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių