G. Lukšo filmas „Žalčio žvilgsnis“ ir susitikimas su režisieriumi

  • Teksto dydis:

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kino ir televizijos filmų režisieriaus Gyčio Lukšo pavasarinį kino vakarų ciklą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje užbaigia filmas „Žalčio žvilgsnis“.

Filmui scenarijų pagal savo to paties pavadinimo romaną sukūrė rašytojas Saulius Tomas Kondrotas (rašytojui 1986 m. pasitraukus į Vakarus, sovietinė valdžia buvo uždraudusi jo kūrybą).

1981 m. pasirodęs S. T. Kondroto romanas ir pagal jį 1990 m. sukurtas G. Lukšo filmas remiasi bibliniais ir mitologiniais motyvais, veikėjų gyvenimai atskleidžiami per pagundos, kaltės, nusikaltimo ir bausmės, likimo ir atsitiktinumo temas. „Žmogus baudžiamas už nusikaltimus, o aš nubaustas jo nepadaręs. Vadinasi, turiu jį padaryti. Koks mano nusikaltimas galėtų atitikti man paskirtos bausmės dydį, kad pasaulyje būtų pusiausvyra?“– svarsto pagrindinis kūrinio veikėjas Gaurusis Meižis, kurį pražūties link lemtingai kreipė jo tėvų gyvenimas ir jaunuolį auginusio patėvio elgesys.

„Žalčio žvilgsnyje“ skamba kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus muzika, vaidina Lietuvos aktorių žvaigždynas: Gediminas Karka, Vidas Petkevičius, Leonardas Zelčius, Antanas Šurna, Eglė Gabrėnaitė, taip pat dabar žinomi, o filmo kūrimo metais dar tik savo karjerą pradedantys aktoriai Dainius Kazlauskas ir Asta Baukutė. Bus ir netikėtumų – garsusis režisierius Rimas Tuminas filme išbando aktoriaus vaidmenį.

T. Kondratas apie šį savo romaną sakė: „Ligtoliniai mano apsakymai tebuvo pasibučiavimai kur nors po medžiais, atokiau nuo žmonių. O ši knyga – visiškas nekaltybės praradimas aikštėje vidury dienos”. Norintys išgirsti, ką apie savo filmą mano G. Lukšas, laukiami susitikime su režisieriumi.

Trumpai apie renginį

Data: gegužės 10 d.

Laikas: 17.30 val.

Vieta: Kino salė, V a.

Trukmė: 2,5 val.

Įėjimas: laisvas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių