Festivalyje „nowJapan“ – gausios egzotiškos pramogos šeimoms

  • Teksto dydis:

Visi šiuolaikiški tėveliai ir jų vaikai žino, kad rugsėjo 10–11 d. nėra tik eilinės datos kalendoriuje. Tądien vyks Japonijos kultūros festivalis „nowJapan“, ruošiantis specialią programą, kuri nepaliks abejingų nei mažų, nei didelių.

„Egzotiška Japonijos kultūra yra įdomi ne tik suaugusiems, bet ir patiems mažiausiems, todėl šiemet ypatingą dėmesį skyrėme šeimos pramogoms. Nuo haiku dirbtuvių iki spektaklių, nuo žaidimų iki animacijos – „nowJapan“ pasirūpins, kad tėveliai su vaikais šauniai praleistų laiką“, – sako festivalio programos sudarytoja Milda Savickaitė.

Smegenų ir vaizduotės mankšta

O kaip gi be žaidimų? Lietuvos Go asociacija ir Vilniaus Go klubas kviečia susipažinti su strateginiu stalo žaidimu „Go!“ Ne, nereikės niekur eiti, tik prisėsti prie stalo. Žaidimas „Go!“ yra vienas seniausių strateginių-loginių žaidimų, atsiradęs bemaž prieš 4 tūkstančius metų ir išlikęs iki mūsų laikų beveik nepakitęs. Tūkstantmečių legendos byloja, jog šio žaidimo taisykles išmokti pakanka valandos, o tobulėti galima visą gyvenimą.

Jūsų atžala neįsivaizduoja laisvalaikio be konstruktorių? „Japoko“ komanda sako: „Detalės – mūsų, naujas pasaulis – jūsų!“. Šie japoniški konstruktoriai savo prigimtimi primena „Lego“, tačiau gerokai lenkia juos savo galimybėmis. Godzila, samurajus, o gal net ir visa jų kariauna nesunkiai gims bandant „Japoko“ kaladėlių galimybes. Tai užsiėmimas lavinantis vaizduotę, mankštinantis smegenis ir tinkamas tiek vaikams, tiek jų tėveliams. Sklinda kalbos, kad šiuos konstruktorius mėgsta net pats Chuckas Norrisas.

Japonija vargiai įsivaizduojama be haiku. Jo vardas Raimantas Vaitkus. Tai – žmogus, kuris galėtų sukurti išskirtinį haiku ir iš šaldytuvo instrukcijos. Penki, septyni, penki – kodinis pavadinimas, po kuriuo slepiasi amžių gūdumas siekiantis japoniškas menas. Haiku dirbtuvių metu visi norintys galės daugiau sužinoti apie šį literatūros žanrą, pažadinti kūrybines galias ir savo eilėmis nustebinti net festivalio svečius iš Japonijos.

Nuo modeliukų drifto iki karatė

„Vilniaus sliders klubas“ – tai bendraminčiai, puoselėjantys RC drifto (angl. radio-controlled drift arba liet. – radijo bangomis valdomo šonaslydžio) idėją Lietuvoje. RC driftas yra 10 kartų mažesnis mašinų sporto analogas, tačiau pasižymintis ne ką mažesniu adrenalino kiekiu.

Rungtyse varžovai vairuoja 1/10 mastelio radijo bangomis valdomus modelius, kurie neretai idealiai atitinka didžiuosius savo pirmtakus. Festivalio lankytojai galės išbandyti elektrinius modeliukus, pasivaržyti beveik kaip tikrame ralyje ir nesirūpinti, ar atsitrenkus į stulpą suveiks oro pagalvė.

Mėgstantys sportą festivalyje „nowJapan“ taip pat nebus pamiršti. Vaikų ir jaunimo klubas „Šatrija“ žada specialų karatė pasirodymą, kuris nokautuos net ir visko mačiusius. Ar norite sužinoti, kodėl žalias diržas geriau negu mėlynas, arba kaip valgant močiutės uogienę neištepti kimono? Bus ir dirbtuvėlės, kurių metu bus galim išmokti efektingų judesių ir įsijausti į tikro karatisto kailį.

Šešėlių teatras ir balionų menas

„Tavo teatriukas“ komanda „nowJapan“ festivaliui per dvi dienas padovanos du mielus spektaklius „Alavinė širdis“ bei „Kitokia meškiuko ir tigriuko istorija“, į kuriuos kviečia mažuosius festivalio lankytojus. Tai puikiai žinomos pasakos, mėgstamos ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. Spektakliai yra ne tik akims – žiūrovai galės kurti savo šešėlių teatrą specialiose dirbtuvėse. Šios teatro formos labai panašios į japoniškąsias Bugaku ir Bunraku.

Balionų menas – skamba egzotiškai, tiesa? Festivalyje bus galima ne tik su jais žaisti, bus pademonstruota įvairiausi jų tipai, bet ir leidžiama patiems juos išlankstyti ir pakilti sulig penkių aukštų namu. Įvairiausiomis spalvomis ir formomis žaižaruojantys balionai priverčia šypsotis net ir didžiausią paniurėlį.

Hashi dirbtuvės vilioja savo stalo žaidimais, savo vardų užrašymu japoniškai, mangų skaitymu, o taip pat pasidaryti savo norus išpildantį žaisliuką.

Diskusijos ir konsultacijos 

Nukeliauti į Japoniją – ne tas pats, kas įsėsti į troleibusą ir apsilankyti „nowJapan“ festivalyje. „Eurodesk“ komanda pasiryžusi papasakoti, kaip teleportuotis į tekančios saulės šalį ir ten įdomiai praleisti laiką. Stažuotės, studijos, darbas, savanorystė – žodžiai, kuriuos išgirs kiekvienas atėjęs pasikalbėti ir norintis sužinoti daugiau. 

Koks gali būti Japonijai skirtas festivalis be japonų? Jaunimo reikalų departamentas organizuoja susitikimą su svečiais iš tolimųjų Rytų. Jie vaizdingai pristatys, kuo skiriasi japonų kultūra nuo vakariečių, pasidalins savo įspūdžiais ir pastebėjimais. 6–12 klasių moksleiviai galės sudalyvauti diskusijoje ir prasmingai praleisti laiką.

Bilietus į festivalį platina „Bilietų pasaulis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių