Festivalis „In Latino“ prasidėjo F. Kahlo ir Žemaitės dialogu

  • Teksto dydis:

Spalio 13-osios popietę Žemaitės skvere (greta Lietuvos statistikos departamento, Gedimino pr. 29) prasidėjo 11-asis Lotynų Amerikos kultūros festivalis IN LATINO.

Čia skambėjo Meksikos muzika ir teatro „Kitas kampas“ improvizuotas pokalbis tarp šių metų festivalio simbolio Fridos Kahlo ir ją į skverą priėmusios garsiosios mūsų šalies rašytojos. Praeiviai, vaišindamiesi arbata, turėjo galimybę apžiūrėti menininkės Paulės Bocullaitės savaitę IN LATINO atidarymui pieštą Fridos Kahlo portretą.

„Meksikos dailininkė Frida Kahlo žavi kaip unikali dailininkė bei įspūdinga asmenybė, kuri atvirai kalbėjo apie savo gyvenimą, skausmingas patirtis; kuri nebijojo drąsiai reikšti savo nuomonę ir kovoti už lygias moterų teises; kuri puošėsi spalvingais kostiumais, masyviais papuošalais bei gėlėmis plaukuose. Jos su Žemaite labai skirtingos, bet kartu ir panašios – stiprios, drąsios moterys, įėjusios į savo šalių kultūros istorijas. Pamanėme, kad jei jos kažkada būtų susitikusios, tikrai būtų radusios bendrą kalbą“, – sako IN LATINO projekto vadovė Ieva Pačkauskaitė.

Atidarymo vakarą – maisto fiesta net 12-oje restoranų

Kaip sakė šiandien prabilusi Žemaitė: „Prasideda festivalis IN LATINO Vilniuje, domimės svečiomis kultūromis“. Pirmoji pažintis – per Lotynų Amerikos skonius. Net 12-oje Vilniaus restoranų, kurių meniu nebūdinga šio regiono virtuvė, pasiūlys jos įkvėptą patiekalą ar net visą vakarienę. 

Pratęsimas lauks bare „Spiritus“, kur tekilos kolekcionierius Linas Starkus pakvies į šio gėrimo ir meskalio degustaciją, o DJ Spitzin linksmins latino, cumbijos, salsos ritmais. 

Dvi Fridos gyvenimo versijos

Daugybę tiek fizinio, tiek dvasinio skausmo per savo neilgą gyvenimą ištvėrusios ir nuostabius meno kūrinius pasauliui padovanojusios menininkės Fridos Kahlo gyvenimas atgims kino teatre „Pasaka“. Čia bus parodyti du biografiniai vaidybiniai filmai, pasakojantys šios nepaprastai talentingos ir stiprios moters gyvenimo istoriją.

Penktadienį (spalio 14 d. 16.45 val.) bus rodomas, ko gero, visų laikų žiūroviškiausias festivalio „Kino pavasaris“ filmas – 2002 m. režisierės Julie Taymor „Frida“. Pagrindinį vaidmenį sukūrė nuostabioji Meksikos aktorė – Salma Hayek.

Sekmadienį (spalio 16 d., 13 val.) bus galima sudalyvauti ne tik pirmojoje Fridos gyvenimo ekranizacijoje „Fridos gyvenimas“ („Frida Still Life“, rež. Paul Leduc, 1983), bet ir po jos (15 val.) vyksiančioje diskusijoje „Ar politikos ir meno santuoka gali būti sėkminga?“. Į šį klausimą diskutuodami bandys atsakyti: lygių galimybių ekspertė Margarita Jankauskaitė, menotyrininkė Laima Kreivytė ir meno kritikas Vaidas Jauniškis.

Dvylika valandų– pojūčių, susitikimų ir ritmų stotelėse

Šeštadienį (spalio 15 d.) „In Latino“ savo būstine pasirinko barą „Paviljonas“, kur nuo 15 val. popiet iki 3 val. nakties bus švenčiama Lotynų Amerikos diena.

„Nepalaužiama dvasia. Jausmingumas. Laukinis, nesuvaldytas temperamentas. Tai mane žavi. Ir Fridoje, ir šiuolaikinėje moteryje. Kai kūryboje per atvertą širdį ir giliausius jausmus žvelgi į subtilią moters esybę, į jos dvasinį sąlytį kūryboje... Tai mane labai įkvepia“, – sako ekologiškų papuošalų iš tropinių sėklų ir kauliukų kūrėja Vilija Karalevičiūtė, pakviesianti į kūrybines dirbtuves. Jų metu ji ne tik pasidalins savo gyvenimu Ekvadore patirtimi, bet ir pamokys suverti sau arba kitam žmogui moterišką/vyrišką STARS apyrankę iš tropinės Acai palmės vaisių kauliukų. Dalyvio mokestis bus skirtas fondui, kuris padeda po žemės drebėjimo nukentėjusioms Ekvadoro miestelio Canoa šeimoms.

Pojūčių stotelėje taip pat – ir kakavos degustacija. „Autentiška kakava labai pagerina kraujotaką ir širdies veiklą, tuo pačiu atpalaiduoja ir sukelia gerų emocijų“, – komentuoja degustacija vesianti Dorota.

Nuo 21 iki 24 val. bus galima patirti ir itin ekstremalių pojūčių: jais pasirūpins tatuiruočių meistrės Simona, Inga ir Violeta.

Susitikimų stotelėje trys charizmatiškos pranešėjos: apie „Fridos kostiumą ir išvaizdą“ kalbės mados industrijos žinovė Victoria Dias; apie „Fridą Kahlo kaip šiuolaikinės moters įkvėpėją“ – lietuvių kalbos redaktorė ir menininkė Aira Leonidovna ir apie „Lotynų Amerikos tatuiruočių kultūros istoriją“ – tatuiruočių meistrė Violetta Melnikova.

21 val. su „Paviljono“ lankytojais susitiks „Kito kampo“ aktoriai, kurie improvizuos IN LATINO tematika. Net jie patys nežino, kaip viskas tą vakarą pasisuks: gal veiksmas vyks Kuboje, gal Rio de Žaneire, o gal apsilankys net pats Che Guevara.

Nuo 22 val. šokių aikštele rūpinsis grupių „Verslo rizikos rezervas“ ir „Darbo džiaugsmai“ lyderis, kompozitorius, radijo laidų vedėjas Marius Stavaris.

Išalkusių lankytojų greta „Paviljono“ visą dieną lauks Lotynų Amerikos virtuvę įvaldę restoranai ant ratų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių