Festivalis „Ars Summerfest“ stebins išskirtine programa

  • Teksto dydis:

Liepos 3-iają dieną duris klausytojams svetingai atvėrė jau antrasis “Ars Lituanica” vasaros festivalis.

Pernai vykusio pirmojo festivalio sėkmės paskatinti, jo organizatoriai violončelininkas Glebas Pyšniakas bei smuikininkė Dalia Dėdinskaitė nutarė auginti ir puoselėti šią gražią idėją. Festivalio metu dalyviai tobulinsis meistriškumo kursuose pas ilgaamžę patirtį turinčius, pasaulyje pripažintus pedagogus, taip pat kiekvienas atlikėjas gaus progą griežti solo viename iš “SummerFest Academy” ciklo koncertų.

“Džiaugiamės, kad šiemet pavyko pritraukti dalyvius net iš 13-os šalių, - pasakoja Glebas. – Nepaisant jauno amžiaus, visų atlikėjų profesionalumas bei techninės galimybės yra labai aukšto lygio, o emocionalumas bei nuoširdus užsidegimas muzikuoti sužavi net ir visko mačiusius bei girdėjusius. Pvz., smuikininkas Philipas Zuckermanas jau yra sėkmingai pradėjęs pasaulinę solinę karjerą, o visi kiti sparčiai žengia jam pavymui”.

Vasaros festivalio akademijoje nenuilsdami darbuosis išskirtiniai profesoriai, - tai puikus smuikininkas, ilgametis “Kremerata Baltica” koncertmeisteris, nuolatos griežiantis solo kartu su pačiu maestro Gidonu Kremeriu - Džeraldas Bidva; altininkai Vienos muzikos universiteto profesorius Wolfgangas Klosas ir ištisą armiją Lietuvos altininkų jau spėjęs išugdyti prof. Petras Radzevičius; violončelininkai Vienos muzikos universiteto profesorius Reinhardas Latzko, taip pat visų mylima, ne vieną violončelininkų kartą parengusi prof. Silvija Sondeckienė.

Akademijos dėstytojai ne tik dalinsis išmintimi, tačiau ir patys drąsiai lips į sceną. Koncertuose klausytojai išgirs Dž. Bidvos, W. Klos, R. Latzko, taip pat festivalio rengėjų Dalios ir Glebo atliekamą kamerinę muziką. “Džeraldo griežimą dažniau girdi žymios pasaulio salės, Lietuvoje jis retas svečias, - primena Glebas. – Raginu nepraleisti progos išgirsti šį nuostabų menininką Trakų Vokės dvare”. Vasaros akademijos bei festivalio koncertų metu scenoje kartu muzikuos dvi žavios ir pašėlusiai talentingos jaunos pianistės - B. Osina ir S. Zajančiauskaitė.

Visi “Ars Lituanica” vasaros festivalio koncertai vyks ypatingoje vietoje – Trakų Vokės dvare. “Dvaro aplinka visai kitaip nuteikia ne tik muzikuojančius, bet ir klausančius, - pasakoja festivalio organizatoriai. – Neretai sulaukiame atskirų komplimentų koncertų salės akustikai, be to, Trakų Vokės dvaras yra vos 20 min. kelio važiuojant mašina iš Vilniaus centro, tad atvykimas į koncertą tikrai nereikalauja kruopštaus išankstinio planavimo.”

Kaip ir pernai, šiemet akademijos dalyvių laukia konkursas ir specialus prizas – koncertinis turas po Lietuvą 2018 m., aplankant Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Birštono koncertines sales. Pirmojo konkurso nugalėtojos smuikininkės R. Shibutani bei Dž. Tulenova neslėpė džiaugsmo: “Lietuvos publika yra šilta ir jautri, esame labai laimingos, galėdamos vėl čia koncertuoti, - pasakojo merginos.”

Visi festivalio “Ars SummerFest” koncertai vyks liepos 4-11 dienomis Trakų Vokės dvaro sodyboje (Žalioji a. 2A, Vilnius).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių