Energetikos muziejuje – alternatyva įprastam poezijos skaitymui

  • Teksto dydis:

Gegužės 19 d. Energetikos ir technikos muziejuje vyks Poezijos pavasario renginys „Žodžiai iš tamsos“. Šiame renginyje kalbos grožį bus galima pajusti visokeriopai – poeziją lydės įvairūs garsai, muzika bei kvapai, kuriami „Pojūčio teatro“ aktorių.

Režisierės Karolinos Žernytės teigimu, šalta, betono ir metalo konstrukcijų aplinka pasirinkta kaip kontrastas, siekiant išryškinti turtingą, spalvingą poetinį žodį.

Poezijos pavasario renginys „Žodžiai iš tamsos“ sutampa su Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) 90-ies metų jubiliejumi, todėl yra dvigubai ypatingas. Pasak aktorės A. Stankūnaitės, idėjos bendraautorės, industrinė aplinka poetiniam žodžiui pasirinkta dėl galimybės kurti netikėtus, priešingus plaukiantiems rimams, garsus.

„Atskleidžiant aklųjų poetų eiles, norėjosi atitrūkti nuo įprasto, lyrinio skaitymo, poezijos vakarą surengiant industrijos apsuptyje: aidinčioje, skambančioje, šaltoje aplinkoje, kurią galima apšiltinti žodžiu. Tokia aplinka – ne užliūliuoja, o, atvirkščiai – suaktyvina jusles“, – sakė aktorė.

„Mūsų vaidmuo – papildyti eilėraščių atmosferą įvairiais pojūčiais, tą darant kuo minimaliau, netrukdant skleistis tekstui. Tai nebus performansas ar spektaklis, o, greičiau, pagalba stebintiems: geriau išgirsti, pajusti, suprasti“, – A. Stankūnaitei antrino „Pojūčių teatro“ režisierė Karolina Žernytė.

„Pojūčių teatras“ – vienintelis Lietuvoje tokio pobūdžio teatras, gebantis užburti, įtraukti žiūrovus ir paskatinti persikelti į kitą realybę. Šio teatro performansai – ne paprasti spektakliai, o juslėmis paremti psichologiniai seansai, kurių veiksmas paprastai stebimas užrištomis akimis.

Pasak K. Žernytės, pasirodymai žiūrovus pasiekia per visus pojūčius, išskyrus regą. Paprastai spektakliuose dalyvauja ir stebintys, ir neregintys žiūrovai. Stebėtojai mato spektaklio užkulisius – kaip atsiranda efektai ir kaip į juos reaguoja nematantieji – o pastarieji viską įsivaizduoja.

„Poezijos žanras – be galo gausus informacijos, simbolių, jausmų: jos klausyti reikia mokėti. Teatro ir muzikos elementai tik papildys skaitomą poeziją, kurios esmė išliks ta pati – vėsiomis, betoninėmis sienomis aidintys šilti žodžiai“, – žadėjo K. Žernytė.

Poezijos pavasario renginyje „Žodžiai iš tamsos“ dalyvaus neregiai menininkai: poetai Alvydas Valenta, Vilija Dumbliauskienė, fleitininkė Onutė Matusevičiūtė. Energetikos ir technikos muziejuje vyksiančiame renginyje dalyvauti kviečiami visi, neabejingi poezijos skaitymams. Renginio pradžia – 17 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių