Dekoruojamos Valdovų rūmų menių lubos stebins drožiniais ir auksu

  • Teksto dydis:

Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose pradėti Barokinės audiencijų menės (Sosto salės) ankstyvojo Baroko epochą atspindinčių plafoninių lubų dekoravimo darbai.

Dėl šios priežasties keletą mėnesių muziejaus lankytojai negalės apžiūrėti šios menės, o ją pereidami naudosis specialiai įrengtu koridoriumi, kuriame esančiuose stenduose pristatoma laikinai uždarytos salės istorija ir interjero įranga. Netrukus šios salės lubų dekoras lankytojus nustebins ne tik daugiaspalve plafoninių lubų rėmų dekoracija, bet ir subtiliais ažūriniais drožiniais bei auksuotomis ornamento detalėmis.

„Remiantis istoriniais šaltiniais, Vazų laikais Valdovų rūmų perstatymą ir dekoravimą prižiūrėjo žymūs ankstyvojo italų baroko architektai ir akmentašiai broliai Kostantė (Costante) ir Jakopas (Jacopo) Tenkalos (Tencalla), anksčiau dirbę su savo giminaičiu ir garsiu Romos architektu Karlu Madernu (Carlo Maderno) prie Vatikano Šv. Petro bazilikos statybų. Tačiau, kaip liudija minėtieji šaltiniai, rezidencijos barokinių patalpų interjerų lubas dekoravo jau ne italai, o kitų kraštų meistrai, greičiausiai atstovavę labiau šiaurietiškojo manierizmo srovei. Tad rūmuose turėjo derėti abi stilistinės srovės. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad plafoninių lubų rėmų drožinius dirbo ir auksavo Gabrielius Lorencas (Gabriel Lorentz) iš Karaliaučiaus, o barokiniams plafonams drobes kūrė greičiausiai flamandų kilmės dailininkas Kristijanas Melichas (Christian Melich). Tad dekoruojant šį Vazų laikotarpį atspindinčią Barokinę audiencijų menę siekiama kuo tiksliau atkurti lubų dekorą pagal išlikusius tų pačių meistrų darbus arba jų aplinkos menininkų kūrybos pavyzdžius, Lietuvoje ir užsienyje išlikusias autentiškas to laiko lubas, tipišką ornamentiką bei kitus dekoro elementus“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas.

Dekoruojant šį Vazų laikotarpį atspindinčią Barokinę audiencijų menę siekiama kuo tiksliau atkurti lubų dekorą pagal išlikusius tų pačių meistrų darbus arba jų aplinkos menininkų kūrybos pavyzdžius, Lietuvoje ir užsienyje išlikusias autentiškas to laiko lubas, tipišką ornamentiką bei kitus dekoro elementus.

Šiuos ir kitų atkurtų istorinių reprezentacinių menių lubų dekoravimo klausimus svarsto ir sprendžia Valdovų rūmų muziejaus Mokslinių tyrimų centro vedėjo archeologo Gintauto Striškos vadovaujama speciali Istorinio reprezentacinio interjero dekoro komisija, kurioje dirba muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas istorikas Dalius Avižinis, Mokslinių tyrimų centro Architektūros grupės administratorė-vyresnioji muziejininkė Rasa Abramauskienė ir jos kolegos dailės istorikė Rita Lelekauskaitė bei istorikas Eimantas Gudas, Lietuvos dailės muziejaus direktorius dailės istorikas Romualdas Budrys ir jo pavaduotoja restauravimui, Prano Gudyno restauravimo centro vedėja restauravimo technologė prof. dr. Jūratė Senvaitienė, Vilniaus dailės akademijos profesoriai – dailės istorikė Aleksandra Aleksandravičiūtė, paminklosaugininkas Jonas Rimantas Glemža ir restauratorius Juozas Algirdas Pilipavičius, dailės istorikė Rūta Janonienė, Lietuvos istorijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Edmundas Antanas Rimša ir Arizonos valstijos universiteto (JAV) architektūros istorijos profesorius Kęstutis Paulius Žygas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Vėl verksnių aimanos. Abu seniai gulėsit mirties patale, o rūmai stovės ir minės ne tik praeities šlovę, bet ir dabarties visuomenės tikėjimą.

Ert

Ert portretas
Taip, man taip pat, kaip šalies piliečiui, džiugu, kad kažkur Vilniuje, bergždaus lėšų švaistymo simbolyje, tas vis tęsiasi.

Kaunas

Kaunas portretas
puota maro metu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių