Dangaus, vandens ir žmonių atspindžiai

  • Teksto dydis:

Praėjusią savaitę Nacionalinėje dailės galerijoje "Vilniaus dienos" žurnalistai domėjosi, kaip rengiamasi fotografo Antano Sutkaus parodai.

Vilniečių ir miesto svečių nuo lapkričio 9-osios iki pat kitų metų sausio 13-osios čia laukia retrospektyva "Kosmos", skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui paminėti.

"Kosmos" graikiškai reiškia visų daiktų ir laiko visumą, taigi daugiau nei galime matyti, ir, pasak A.Sutkaus retrospektyvos kuratorių (vienas jų – Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Česonis), labai gerai dera su fotografo visuotinumo siekiu: ji atspindi žmones, šalį, liūdesį ir džiaugsmą, dangų ir vandenį, vienatvę, senatvę, džiaugsmą ir žaidimą. Paroda, kurioje beveik 300 kūrinių ir dalis jų anksčiau niekada nerodyti, siūlo naują žvilgsnį į itin vertingą vieno iš Europos fotografijos autoritetų kūrybą.

A.Sutkus tapo savo laikmečio metraštininku, jo atvaizduose atsispindi Lietuvos ir jos gyventojų veidas. Iki šiol mus jaudina ryškiausias jo darbas – ciklas "Lietuvos žmonės", kurį fotografas kūrė nuo 6-ojo dešimtmečio pabaigos. Jame atrandame kasdienio gyvenimo scenas, kuriose žmonės elgiasi natūraliai: tai įprastas, nepagražintas gyvenimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių