Chorą „Hark“ į priekį veda svajonė gospelus kurti lietuviškai

  • Teksto dydis:

Jausminga gospelo muzika dažnam siejasi su epizodais iš filmo „Netikra vienuolė“, tačiau tikrąjį gospelo žavesį galima pajusti tik klausantis jo gyvai. Kaip skamba gyvai atliekama ši muzika, yra galimybė išgirsti kasmetiniame gospelo muzikos festivalyje Vilniuje. Vieni iš festivalio dalyvių – vokalistų ir instrumentalistų grupė  „Hark“. Televizijos internete TV3 Play ketvirtoje laidoje „Muzikinis cechas“ „Hark“ pristato širdimi atliekamą gospelo muziką.

Į kasdienybę nori įnešti daugiau gėrio ir nuoširdumo

Choro vadovė Kristina Žaldokaitė sako, kad kiekvienoje giesmėje klausytojai gali rasti ką nors artimo, atpažinti save tam tikroje situacijoje. „Gospelo muzika man ypatinga tuo, kad ji visada turi labai daug vilties ir džiaugsmo, ko apskritai muzikoje dažnai pasigendu. Man atrodo, kad gospelas šiuo atžvilgiu užima stiprią poziciją, nes gali auginti šias dorybes“, – įsitikinusi „Hark“ įkūrėja.

Pasak jos, šis muzikos stilius ir klausytojams, ir patiems atlikėjams praskaidrina kasdienybę, įneša į ją daugiau gėrio, nuoširdumo. „Hark“ stengiasi savo atliekamą muziką skleisti kuo plačiau: chorą galima dažnai išgirsti  įvairiuose renginiuose, miestų šventėse, festivaliuose, o neseniai kolektyvas buvo surengęs koncertinį turą po Lietuvą.

Kolektyvas turi ilgametę patirtį

„Hark“ gyvuoja dar tik dvejus metus, bet kolektyvo nariai gali pasigirti ilgamete patirtimi muzikinėje veikloje. Daugelis jų, prieš ateidami į „Hark“, dainavo kituose choruose ar grupėse, o pati K. Žaldokaitė vadovavo garsiam Lietuvos gospelo chorui „Sounds in G“ bei šv. Jonų bažnyčios gospelo chorui. „Suburti kolektyvą į naują chorą „Hark“ mane suintrigavo Arvydo Joffė idėja, kad kolektyvą sudarytų ne tik dainininkai, bet ir muzikantai. Man patiko pats muzikos pobūdis, kai vokalistai ir muzikantai yra absoliučiai lygiaverčiai“, –  aiškina K. Žaldokaitė.

Choro dainininkai džiaugiasi, kad gospelas Lietuvoje sparčiai populiarėja, kitų muzikos stilių atlikėjai vis dažniau į savo programą įtraukia gospelo muziką. „Hark“ buvo galima pastebėti vienoje scenoje su Steponu Januška, Egidijumi Sipavičiumi ar kitais žymiais Lietuvos dainininkais. Pasak „Muzikinio cecho“ laidoje gospelą pristačiusių dainininkų, vienas iš jų tikslų yra populiarinti gospelo muziką Lietuvoje, todėl „Hark“ visada laukia pasiūlymų.

Muzika ir tekstas kuria harmoniją

Pasak choro vadovės, chorą „Hark“ įkvepia plataus diapazono muzika: „Gospelas gimė afroamerikiečių kultūroje, taigi jis nėra labai artimas europiečiams. Tačiau mes galime pasiskolinti gospelą, kuriam įtaką padarė ir daugybė kitų muzikinių stilių, tokių kaip popmuzika, rokas, džiazas ar bliuzas“, – pasakojo K. Žaldokaitė. Daugelis gospelo muzikos kūrinių grojami pianinu arba Hammondo vargonais, taip pat būgnais, bosine arba elektrine gitara.

K. Žaldokaitė sako, kad gospelo muzika ir dainos tekstas kuria harmoniją, taip perduodama geroji žinia klausytojams. Pats žodis „gospel“ reiškia „gera naujiena“, todėl „Hark“ choristai šią reikšmę susiejo ir su savo choro pavadinimu: „Pavadinimas buvo sugalvotas tik tada, kai atsirado realus poreikis – prieš pirmąjį koncertą. Ieškojome įvairių variantų, tačiau labiausiai mums patiko angliškas žodžio „įsiklausyk“ atitikmuo.“

Svajonė – kurti lietuvišką gospelo muziką

Choro nariai prisipažįsta, kad kurti lietuvišką gospelo muziką jiems būtų tikras iššūkis, tačiau jie apie tai svajoja. „Stengiamės viską atlikti kokybiškai, todėl galbūt ateityje pavyks įgyvendinti savo svajonę ir sukurti lietuviškų gospelo kūrinių“, –  sako „Hark“ dainininkė Berta Timinskaitė.

K. Žaldokaitė patvirtina galimus ateities planus. Anot jos, beveik visi kolektyvo nariai yra kuriantys, todėl tokia mintis yra visiškai reali. „Hark“ nariai užsimena, kad kartais jie visi kartu susitinka po savaitės darbų, dalijasi idėjomis ir kuria.

Šiuo metu „Hark“ dainų repertuare vyrauja žymaus amerikiečių atlikėjo Israelio Houghtono giesmės, kurios suteikia vilties ir neleidžia pasiduoti abejingumui ir nerimui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių