„Brodvėjuje“ už organų donorystę agitavo „Biplan“ ir kiti atlikėjai

  • Teksto dydis:

Koncerte „Už organų donorystę! Už gyvenimą!“ labdaringai dalyvavo grupė „Biplan“, „VD Rockabilly group“, DAR, Rūta Lukoševičiūtė su grupe, dainininkai Vudis, Grūdas. Jauna grupė „Coffe Out“ ne tik koncertavo, bet ir kvietė pritarti organų donorystei.

Dar jaunesnė dainininkė koncertavo su Vudžiu, – tai 12-metė indų ir lietuvių kilmės Ariana Mitra, kuri dar negali užpildyti donoro kortelės.

Nemažai atlikėjų donorystei skirtuose renginiuose dalyvauja jau ne pirmą kartą. Kai kurie iš jų turi donoro korteles, kai kurie jas užpildė koncerto metu. Pavyzdžiui grupės BIPLAN vokalistas Maksas Melman sakė: „Donoro kortelę turiu jau mažiausiai 10 metų. Manau, kad svarbiausia yra meilė, nebūtinai mylimajam, tačiau apskritai žmonėms. Jei mylėsite, pritarsite organų donorystei. Pagalvokite apie donorystę ir, jei pritariate, užpildykite donoro kortelę. Nebūtinai dabar“, - sakė žinomas atlikėjas.

Apie meilę kalbėjo ir žurnalistas Saugirdas Vaitulionis, jau antrą kartą dalyvaujantis „Gyvasties“ renginyje, skirtame organų donorystei. Žurnalistas sakė, kad pirmą kartą apie donorystę sužinojo lygiai prieš metus ir tada užpildė donoro kortelę, kurią ir parodė visiems susirinkusiems į koncertą „Brodvėjuje“.

Savo donoro kortelę pademonstravo ir Arvydas Martinkėnas Vudis. Jo draugas Grūdas – Algirdas Grudinskis sakė: „Daug kartų daviau kraujo ir dar tūkstančius kartų tikiuosi jo duoti. O po mirties – tegul gyvena kiti“, - savo paties dainą citavo dainininkas.
Su grupe koncertavusi Rūta Lukoševičiūtė sakė: „Su asociacija „Gyvastimi“ esu pažįstama jau keletą metų. Matau, kad šie žmonės, kurie patys yra gavę gyvenimo dovaną, moka duoti. Jie, turintys sveikatos problemų, yra sveikesni už daugumą sveikų. Pažindama tokius žmones, negaliu nepritarti donorystei“.

Renginio metu už organų donorystę pasisakė aktorius Marius Mačiulis su žmona režisiere ir aktore Alicia Gian. „Kai pasakiau žmonai, kad eisiu į tokį renginį, ji man parodė savo vairavimo pažymėjimą, gautą Kanzaso valstijoje, ant kurio parašyta „organ donor“. O aš to nežinojau!“ – pasakojo aktorius.

Sekdami žvaigždžių bei koncerto vedėjo Simono Indrašiaus pavyzdžiu, į renginį atvykę vilniečiai bei Vilnius svečiai pildė anketas donoro kortelei gauti. Iš viso sutikimus pasirašė 22 renginio dalyviai. Pats S.Indrašius, vienos pertraukėlės metu užpildęs donoro kortelę sakė: „Labai tuo didžiuojuosi, jaučiuosi labai gerai".

Daugeliui apsispręsti padėjo renginio metu pademonstruotas filmas „Už gyvenimą“ (rež. Sigita Gilienė).

Koncerte buvo ir keliasdešimt asociacijos „Gyvastis“ narių, gyvenančių persodintų organų dėka. Padėkoti donorų šeimoms ir pakviesti pritarti organų donorystei į sceną kilo 25-erių Mindaugas, 22-ejų Justina, gyvenantys persodintų inkstų dėka, 40-metis Gintaras, kurį į gyvenimą grąžino kepenų transplantacija, 45-erių Rimvydas, gyvenantis su persodinta širdimi. Savo mamai, kuri jai padovanojo inkstą, dėkojo Irma, auginanti 14-metį sūnų.

„Tie žmonės, kurie laukia transplantacijos, yra visiškai priklausomi nuo visuomenės požiūrio į organų donorystę,“ – sakė Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentė Ugnė Šakūnienė, pati 30 metų gyvenanti su persodintu inkstu.

Viešos akcijos visame pasaulyje padeda plačiau skleisti informaciją apie organų donorystę, parodyti, kad žmonės po inkstų, širdies, kepenų ar plaučių persodinimo operacijos gali gyventi, dirbti, mokytis, auginti vaikus, keliauti ir sportuoti. Kitų metų liepą „Gyvastis“ organizuos didžiulį sporto renginį – Europos žmonių su persodintomis širdimis žaidynes. Jose planuoja dalyvauti apie 200 žmonių iš 20-ies šalių, kuriems gyvenimą grąžino persodinta širdis.

Koncertą rėmė Vilniaus m. savivaldybė, visi skyrę 2 proc. nuo GPM ar kitaip parėmę Lietuvos asociaciją „Gyvastis“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių