Aplinkosaugos dieną minint – nemokama virtualios realybės paroda Vilniuje

  • Teksto dydis:

Birželio 5 d. Žemaitės skvere Vilniuje įsikurs nemokama menininko Sauliaus Paukščio kūrinių paroda, skirta paminėti pasaulinę aplinkos apsaugos dieną. Tiesa, parodoje nebus realių eksponatų: norint juos pamatyti, teks užsidėti virtualios realybės akinius. Būtent jie suteiks galimybę apžiūrėti meno kūrinius, sukurtus iš elektronikos atliekų. Projektą inicijavo Elektronikos platintojų asociacija (EPA), parodą lankytojai kviečiami apžiūrėti birželio 5 d. nuo 12 iki 19 val.

Elektronikos platintojų asociacija (EPA), įgyvendindama savo narių – elektronikos gamintojų ir importuotojų – socialinę atsakomybę, finansuoja tinkamą ir saugų elektronikos atliekų sutvarkymą. EPA projektų vadovė Imanta Baltrūnaitė teigia, kad paroda siekiama atkreipti gyventojų dėmesį į tinkamo elektronikos atliekų rūšiavimo svarbą. „Pasaulinė aplinkos apsaugos diena – tai proga kiekvienam iš mūsų apsvarstyti, kaip mūsų įpročiai, gyvenimo būdas veikia aplinką. Taip pat tikimasi parodyti, kad maži žingsneliai padeda kurti didelius pokyčius, siekiant šiuolaikiniam žmogui gyventi darnoje su gamta“, – teigia I. Baltrūnaitė.

Parodos kūrinius kūręs menininkas S. Paukštys atkreipia dėmesį, kad menas nemoralizuoja ir neteisia, jo tikslas – sukelti diskusiją. „Jeigu ji kyla žmogaus viduje – tai yra didžiausias pasiekimas. Iš pirmo žvilgsnio – tai paroda be eksponatų. Kai kalbame apie aplinkosaugos iššūkius, jie atrodo tolimi ir menkai aktualūs. Šiukšles išmetame, jos kažkur išvežamos ir problemos nebematome. Problemų nematome, bet tai nereiškia, kad jų nėra. Kaip ir parodos eksponatų. Parodoje per virtualios realybės akinius galima pamatyti tikrąją situaciją – pačios elektronikos atliekos prabils faktais, skatindamos sau užduoti klausimą: „o kokias pasekmes sukelia mano elgesys?“, – pasakoja menininkas.

Eksponatų gamybos procese panaudoti įvairių dydžių galvaniniai elementai, mikroschemos. Taip pat stambioji elektronika: šaldytuvai, skalbyklės ir kt. bei smulkiosios elektronikos prietaisai: nešiojami televizoriai, siurbliai, muzikos grotuvai, telefonai ir t. t. Parodos lankytojai galės susipažinti su įdomiąja statistika: kiek nereikalingų elektronikos prietaisų dūla gyventojų namuose, ilgainiui tapdami atliekomis; kodėl dainuojantys žaisliniai meškučiai nuodija aplinką; kiek elektronikos atliekų nuteka į juodąją rinką ir pan.

Parodoje Vilniaus gyventojai bei miesto svečiai galės apsilankyti nuo birželio 5 d. 12 val. iki 19 val. Žemaitės skvere, esančiame prie Gedimino prospekto, Vilniuje. Projekto įgyvendinimui elektronines atliekas suteikė elektroninių atliekų perdirbimo įmonė „EMP Recycling“.

Primenama, kad tinkamai naudojami elektronikos prietaisai nėra pavojingi, tačiau irdami netinkamoje aplinkoje jie kelia grėsmę aplinkai. Jų viduje yra sunkiųjų metalų, kurie yra kenksmingi gamtai bei žmonių sveikatai. Smulkius įrenginius (virdulius, plaukų džiovintuvus, barzdaskutes, elektroninius dantų šepetėlius, žaislus ir pan.) reikia išmesti į specialius elektronikos atliekoms skirtus konteinerius. Jų EPA dažnai lankomose viešose vietose yra įrengusi visoje Lietuvoje virš 4 tūkst. Stambius elektros prietaisus (skalbykles, šaldytuvus, gartraukius ir kt.) galima užregistruoti išvežimui telefonu 8 695 55 111, juos EPA surinkėjai iš namų išneša ir išveža nemokamai. Daugiau būdų, kaip atsikratyti elektronikos atliekomis, kad ji būtų tinkamai ir saugiai sutvarkyta, galima rasti EPA internetinėje svetainėje adresu www.epa.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių