23-iasis Vilniaus festivalis pasipildė dar vienu koncertu

  • Teksto dydis:

Po poros mėnesių prasidės vienas laukiamiausių sostinės muzikos renginių – Vilniaus festivalis.

23-ią kartą rengiamas šis tradicinis festivalis šiemet vyks birželio 3–21 d., o jo programoje prie jau anksčiau skelbtų aštuonių koncertų prisidėjo dar vienas – vyrų ansamblio „Schola Cantorum Riga“ koncertas, tad iš viso publikos laukia devyni nepamirštami birželio muzikos vakarai.

Naujai į festivalio programą įtrauktas, lig šiol neskelbtas „Schola Cantorum Riga“ koncertas vyks birželio 17 d. Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje ir bus atviras visiems – įėjimas čia laisvas. Giedos jau daugiau kaip 20 metų gyvuojantis unikalus vokalinis vyrų ansamblis „Schola Cantorum Riga“ iš Latvijos. Šis Guntaro Prānio vadovaujamas kolektyvas savo pasirodymuose daugiausia dėmesio skiria autentiškam senosios muzikos atlikimui, jo repertuare gausu grigališkojo choralo, viduramžių giesmių. Vilniuje ansamblis pristatys programą, pagrįstą dviejų skirtingų, šimtmečius nutolusių muzikinių epochų ir stilių sankirta. Senąją epochą įprasmins grigališkojo choralo, viduramžių giesmių harmonijos bei senosios polifonijos, pavyzdžiui, sakralinių ispanų giesmių, grožis. Kita programos dalis, improvizacijos mušamaisiais instrumentais (marimba, būgnais, varpais ir kt.) – tarsi tiltas, jungiantis praeitį su dabartimi. Iš šios garsų sintezės išaugs originalus muzikinis dialogas, pagrįstas meditatyviu ir spalvingu garsų pasauliu.

Kiti festivalio koncertai vyks įvairiose sostinės erdvėse. Festivalį birželio 3 d. koncertų salėje „Compensa“ pradės ryški soul muzikos žvaigždė Madeline Bell ir svinguojantis „Concertgebouw“ džiazo orkestras iš Nyderlandų, skambės legendinių R. Charleso ir S. Wonderio dainos. Birželio 5 d.Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje numatytą egzotišką programą „Kinijos garsai styginiams ir erhu virtuozas Guo Gan“ su Roberto Šerveniko diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) atliks kinų instrumento erhu žvaigždė Guo Ganas. Skambės paties solisto bei jo tėvynainio Ye Xiaogango kūriniai. Koncerto intriga – festivalio premjera, o čia, dėmesio (!), numatytas lietuvių kompozitoriaus Ramūno Motiekaičio specialiai erhu ir kameriniam orkestrui parašytas kūrinys „Cinema“. Į tradicinę festivalio baroko koncerto poziciją šiemet numatyti tarptautinis baroko orkestras „Il Pomo d’Oro“ ir prancūzų violončelininkas Edgaras Moreau. Birželio 8 d.Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje svečiai atliks įvairių kompozitorių kūrinių programą.

Visada maloniai nustebinantis lietuvių atlikėjų rečitaliu, šiemet festivalis irgi neketina nuvilti. Birželio 9 d.Valdovų rūmų Renginių salėje išgirsime sparčiai garsėjantį ansamblį „Synaesthesis“, diriguojamą Karolio Variakojo. Programoje „Abipus geležinės uždangos“ numatyti Pierreʼo Boulezo, Mortono Feldmano, Györgyʼo Ligeti, Broniaus Kutavičiaus ir Alfredo Schnittkeʼs kūriniai. Birželio 11 d.koncerte „Sergejus Krylovas ir draugai“ Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje LKO ir jo meno vadovas, smuikininkas, dirigentas Sergejus Krylovas pasirodys su savo ištikimais scenos partneriais, solistais smuikininkais Pavelu Vernikovu ir Svetlana Makarova. Koncerte dalyvaus ir italų pianistė Gloria Campaner, solo violončele grieš Elena Daunytė. Skambės dviejų bendraamžių lietuvių kompozitorių – Vidmanto Bartulio ir Algirdo Martinaičio – bei jų vyresniųjų kolegų, Lietuvos muzikams artimų kūrėjų – Alfredo Schnittkeʼs ir Giyos Kancheli – kūriniai.

Birželio 14-osios koncertas šiemet bus skirtas lenkų kompozitoriaus Stanislovo Moniuškos gimimo 200-osioms metinėms. Šia proga Šv. Jonų bažnyčioje bus atliktos S. Moniuškos keturios „Aušros vartų litanijos“, koncerte muzikuos Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos atlikėjai: solistai Vera Talerko, Ewa Wolak, Rafałas Bartmińskis, Liudas Mikalauskas, Kauno valstybinis choras, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO). Diriguos lenkų maestro Antoni Witas. Birželio 19 d.Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje sulauksime Bazelio kamerinio orkestro! Su svečiais iš Šveicarijos du Wolfgango Amadeaus Mozarto koncertus fortepijonui (Nr. 12 A-dur, KV 414 ir Nr. 9 Es-dur, KV 271, „Jenamy“) skambins Andrius Žlabys. Orkestras savo ruožtu dar ketina atlikti Franko Martino ir Heinzo Holligerio kūrinius. Galiausiai festivalį birželio 21 d. Lietuvos rusų dramos teatre pabaigs karščiausia naujiena vokalinės muzikos repertuare – „Laukimas“ („Venter“). Tai dviejų menininkų, katalonų režisieriaus Calixto Bieito ir norvegų rašytojo, libreto autoriaus Karlo Ove’s Knausgårdo sumanymas naujai pažvelgti į norvegų epų herojų Perą Giuntą, kartu tai – tarsi negęstančios aistros norvegų kompozitoriaus Edvardo Griego muzikai paliudijimas. Jo gimimą inicijuoja tarptautinis muzikos institucijų tinklas – net trys festivaliai (Bergeno, Tivolio „Summer Classical“ ir Vilniaus), Bilbao teatras „Arriaga“ bei Geteborgo ir Islandijos simfoniniai orkestrai. „Laukimo“ pasaulinė premjera numatyta iškilmingame Bergeno festivalio atidarymo koncerte 2019 m. gegužės 22 d., o jau po mėnesio ši monumentali kompozicija atkeliaus į Lietuvą.

Prekyba bilietais į festivalio koncertus jau vyksta. Prekiaujama LNF kasose ir www.filharmonija.lt (į birželio 5, 8, 9, 11, 14 ir 19 d. koncertus) bei www.bilietai.lt (į birželio 3 ir 21 d. koncertus).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių