19-oji Vilniaus knygų mugė kvies skaityti Lietuvą kaip gyvą ir atvirą tekstą

  • Teksto dydis:

Vasario mėnesį jau 19-ąjį kartą į parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyksiančią Vilniaus knygų mugę organizatoriai lankytojus kvies pažvelgti ne tik į rašymą, bet ir į skaitymą kaip į nuolatinę kūrybą.

„Per beveik du dešimtmečius Vilniaus knygų mugė tapo visuomeniniu forumu, aktualiausių diskusijų, kūrybos ir naujų idėjų gimimo erdve. Temos ir akcentai, kuriuos padiktuoja mugė, bent keliems mėnesiams nubrėžia visam Lietuvos kultūriniam laukui svarbių akcentų gaires. Būtent tai turėdami omenyje šiemet ir pasirinkome temą „Skaitau Lietuvą – skaitau pasaulį“, – sako „Litexpo“ parodų grupės vadovė Milda Gembickienė.

Pasak organizatorių, pasirinkta tema atveria daugybę galimybių skaitymą matyti kaip kūrybos veiksmą, nuolatinę prasmės paiešką.

„Skaitymas – tai kūryba. Tad būtent 2018-ųjų mugėje norisi kviesti drąsiai atrasti ir skaityti šimtmečio Lietuvą, kaip atvirą bei gyvą tekstą, kurio prasmė priklauso nuo kiekvieno iš mūsų“, – kitų metų tematines mugės gaires brėžia M. Gembickienė.

Būtent skaitymo, kaip kūrybos motyvai atsispindi ir dėmesio jau sulaukusiame vizualiniame kitų metų parodos identitete: mėlyname fone skirtingomis spalvomis bei skaitymo kryptimis pateiktas parodos šūkis

„Šių metų mugės kertinis vizualo akcentas – dėmens SKAITAU prasminis atkleidimas: skaitau, neperskaitau, kaip skaitau, gilinuosi, analizuoju, pažįstu. Eksperimentavome su pačiu skaitymo procesu ir per jį kuriamomis naujomis reikšmėmis. Įvairios šio šūkio kompozicijos, pasirodysiančios skirtingose sklaidos priemonėse, manipuliuos skaitymo procesu“, – sako vizualinį parodos identitetą kūrusios šiuo metu Berlyne gyvenančios dizainerės Lina ir Indrė Klimaitės.

Organizatorių teigimu, gausios reakcijos socialiniuose tinkluose džiugina ir patvirtina, kad šiais laikais pernelyg dažnai skaitymą priimame kaip savaime suprantamą procesą.

„Džiaugiamės dėmesiu ir atvirai sakome, kad šių metų mugės vizualika subalansuota skaitantiems – iš visų pusių, visomis kryptimis ir prasmėmis. Gerai, kad vizualiai mugės tema, ateinančių metų šūkis, kai kam primena kitas kalbas bei ne visiems yra „nuskaitomas“ per pirmas tris sekundes. Juk tokia yra kalba ir tekstas apskritai, toks yra ir pasaulis, kuriame gyvename – jis kuria ir skaito visomis kryptimis (iš kairės į dešinę, iš viršaus į apačią ir t.t.), taip pat naudoja pačius įvairiausius ženklus“, – sako „Vilniaus knygų mugės“ projekto vadovė Agnė Žekonytė.

Tiek tema, tiek ir jos vizualinis sprendimas susisies ir su mugės renginių programa.

„Mums šis pasiūlymas tiko ir patiko tiek konceptualumu, tiek ir ryškumu bei tuo, kad provokuoja mąstymą. Galų gale šis vizualas toks, koks ir mūsų šalies šimtmetis – jis nėra nuskaitomas ir vienareikšmiškai suprantamas per tris sekundes. Jam suprasti reikia pastangos. Lietuva, o ir pasaulis, yra tekstas, kurį skaitydami ir perprasdami, kuriame jo reikšmes vis iš naujo, net ir tada, kai iš pradžių atrodo, kad nesuprantam ar neatpažįstam to, kas parašyta. Būtent taip matome ir mugės lankytojus – kaip žingeidžius, norinčius suprasti, atrasti, o kartais – tiesiog žaisti. Ir jei žodis sLieupas prigis ir ims kažką reikšti – kodėl gi ne“, – sako A. Žekonytė.

19-oji Vilniaus knygų mugė parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks kitų metų vasario 22-25 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių