A. Zuokas bando raminti: šilumos ūkis perparduotas nebus

Atlikus Vilniaus miesto šilumos ūkio nuomos sutarties analizę, kurios išvadose skelbiama, jog faktiškai nėra įmanomas jokios bendrovės akcijų dalies perleidimas tretiesiems asmenims, kaip įvyko įmonei „Dalkia“ traukiantis iš Talino. Todėl informacija, esą „Dalkia“ ketina tokiu būdu pasitraukti iš Vilniaus, yra visiškai be pagrindo.

Vilniaus savivaldybė informuoja, kad Vilniaus šilumos ūkis yra Vilniaus nuosavybė, o šilumos ūkio nuomos sutartis su „Dalkia“ baigiasi 2017 metų balandžio 1 dieną.

„Tai, kas įvyko Taline, gali pasikartoti ir Vilniuje – visiškai neįmanoma., Jei „Dalkia“ nėra pajėgi ar nebenori tęsti veiklos Vilniuje, miesto administracija yra pasirengusi pradėti sutarties nutraukimo anksčiau laiko procedūrą. Toks kelias yra numatytas nuomos sutartyje. „Dalkia“ prisiimti įsipareigojimai šilumos tinklams praktiškai yra įgyvendinti, todėl miestas gali kad ir šiandien pradėti pats rūpintis šilumos ūkiu“, - teigė A. Zuokas.

Šilumos tinklai ir šaltiniai, į juos investavus daugiau nei 520 mln. Lt, yra modernizuoti ir veikia efektyviai. Apie 80 mln. Lt siekę finansiniai įsiskolinimai yra grąžinti, miesto nuosavybės teisės išlaikytos, o turtas neįkeistas. Nuo 2002 metų nuostoliai šilumos tinkluose buvo sumažinti nuo 22,7 iki 12,2 procentų. Nuostoliai termofikacinio vandens papildymui šilumos tinkluose sumažinti penkis kartus.

Vidutinis karšto vandens atjungimo gyventojams laikas, kuomet „Vilniaus energija“ vykdo hidraulinius bandymus prieš šildymo sezoną, sutrumpintas nuo 100 iki 33 valandų. Vilniaus šilumos ūkis buvo pervestas į modernią kintamo srauto tiekimo sistemą. Vietoje neekonomiškų grupinių boilerinių visuose daugiabučiuose įrengti automatizuoti šilumos punktai, kurie leidžia mažinti šilumos suvartojimą.

Skirtingai nei 2002 metais, šiuo metu 13,4 proc. šilumos sostinėje pagaminama iš vietinio biokuro.

Į Vilniaus miesto savivaldybę yra kreipęsi 9 gamintojai su prašymu išduoti leidimus gaminti ir tiekti šilumą, kurių bendras šiluminis galingumas siekia 318 MW.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių