„Vilnius Mama Jazz“ žada keturias dienas neprognozuojamos muzikos

Vilniuje vyksiantis vienuoliktasis džiazo muzikos festivalis „Vilnius Mama Jazz“, be puikių lietuvių muzikantų, pristatys užsienio garsenybes – Ravi Coltrane'ą ir Chrisą Dave'ą.

Dažnai tiesiog Mama Jazz vadinama festivalio vadovė Judita Bartoševičienė teigė, kad per lapkričio 15–18 d. Vilniuje vyksiantį festivalį į rėmus niekas nebus spraudžiama, o dėl nenuspėjamumo – esą „viską gali prognozuoti, bet niekada nesuprognozuosi džiazo“.

Kaip ir visada daug jėgų atėmę organizaciniai darbai vis dėlto davė gardžių vaisių: į festivalį atvyksta daug svečių iš užsienio, tarp jų du nuostabūs muzikantai – Ch. Dave'as ir XX a. pasaulinės džiazo legendos Johno Coltrane'o sūnus R. Coltrane'as.

Keturias nenuspėjamos muzikos dienas festivalio vadovė suskirstė į ciklus. "Pirmą dieną būtų galima pavadinti klasika, – svečiai iš Azerbaidžano, antrąją – kontrastų diena, kai susitiks prancūzai, lietuviai, italai, vokiečiai. Trečią – energiniu kokteiliu su Viktorija Pilatovič ir Ch. Dave'u, o ketvirtoji – tai svarbioji diena, kai scenoje išvysime legendinių džiazo muzikantų sūnų R.Coltrane'ą su kvartetu.

Skaitydamas jo biografiją supranti, kad tas vardas ir slegia, ir įpareigoja. Paprastam muzikantui reikia įrodinėti, kas esi, kuo tapai, o tam žmogui reikia įrodinėti dvigubai, nes visi turbūt iš karto nori jį lyginti su tėvu. Tas vardas, pavardė žmogui yra našta, o ne žalia kortelė einant", – trečiadienį vykusioje festivalio pristatymo spaudos konferencijoje sakė J. Bartoševičienė.

Per keturias dienas džiazo muzikos gerbėjų laukia aštuoni koncertai Rusų dramos teatre ir devyni – gyvos muzikos klube „Tamsta“.

Festivalį lapkričio 15 d. atidarys svečiai iš Azerbaidžano „Lieder Leaders“ ir Jungtinių Valstijų „Wallace Roney Quintet“. Po jų muzika persikels į „Tamstą“, ten festivalio atidarymo dieną tęs Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokyklos džiazo ansamblis, svečiai iš Nyderlandų „State Of Monc“; vakaro programą, kaip ir kitomis dienomis, baigs festivalio naktiniu gyvenimu pavadintas „Jam Session“.

Antrą festivalio dieną nuo 11 val. muzikos akademijoje Sluškų rūmuose prancūzai „François Corneloup Trio“ ves meistriškumo pamokas vaikams, studentams, o vakare pasirodys Rusų dramos teatro scenoje.

Po prancūzų pasirodymo tą patį vakarą koncertuos ir „John Albert Group“. „Šis projektas sukurtas pagal dviejų mąstytojų, filosofų, mintis. Keturi jauni žmonės kuria muziką, remdamiesi tų dviejų žmonių filosofija, psichologija ir taip dėsto savo muzikinę karjerą. Mums įdomiausia, kad jame, be italų ir vokiečių, yra ir Lietuvos atstovas“, – teigė festivalio vadovė.

Lapkričio 17-ąją klausytojus džiugins V. Pilatovič kvintetas, kurį sudaro Graikijos, JAV, Kamerūno, Lietuvos ir Nigerijos muzikantai.

Po jos scenoje pasirodys daugeliui puikiai pažįstamas muzikantas Ch.Dave'as. O tą patį vakarą „Tamstoje“ naująjį beveik ketverius metus kurtą albumą pristatys „Domas Aleksa & D'Orange“.

Sekmadienį, festivalio uždarymo dieną, scena bus suteikta, kaip sakė garsus džiazo pianistas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos dėstytojas Artūras Anusauskas, puikiam pianistui Dmitrijui Golovanovui ir vienai didžiausių festivalio žvaigdžių R. Coltrane'ui.

Pasibaigus koncertams visi kviečiami pasidalyti įspūdžiais ir linksmai baigti festivalio į „Dūzges“, vyksiancias viešbutyje „Comfort Hotel LT“, kuriame šiemet apsistos ir festivalio svečiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rimas

Rimas portretas
Nuo kada anusauskas garsus pianistas??? anusauskaite irgi labai garsi, bet nerimtam klausytojui. Dede toks pats garbetroska kaip ir dukterecia ir kaip visa gimine..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių