„Vilnius jazz": svarbiausia ne žvaigždės, o nauji talentai

Seniausiai Lietuvoje gyvuojančiu džiazo festivaliu tapęs „Vilnius jazz 2012“ šiemet žada nepaminti savo principo, jog svarbiausia muzikoje – ne kviestinės žvaigždės, tačiau nauji talentai bei muzikiniai atradimai.

Naujovės svarbiau už vardus

Jubiliejinis „Vilnius jazz“ festivalis gyvuoja jau 25-uosius metus. Šiam jubiliejui jo organizatorius Antanas Gustys parengė ypatingą programą – be „Vilnius jazz“ mokyklą perėjusių vilniečių bei su jais koncertuoti panorusių užsienio svečių, klausytojus įtrauks ir mini japonų džiazo festivalis, tradicinis jaunųjų atlikėjų konkursas, o pasigardžiavimui – ir jau suspindusios pasaulinės žvaigždės iš Izraelio Omero Kleino koncertas

.„Keista, bet ir džiugu – kone pusė sąmoningo gyvenimo praėjo nuo pirmojo festivalio. „Vilnius jazz“ – pirmasis festivalis, sulaukęs tokio jubiliejaus, nors jo „tėvai“ – Birštono ir Druskininkų festivaliai pradėti rengti anksčiau, - džiaugėsi A. Gustys.

Jis pripažino, jog unikalus džiazo renginys išugdė jau trečiąją klausytojų kartą. „Tai nėra pageidavimų koncertas – niekada neklausėme: ką norėtumėte išgirsti kitąmet? Tiesiog festivalis visada buvo labiau švietėjiškas, edukacinis, nei orientuotas į komerciją. Dauguma klausytojų su atlikėjais susipažindavo tik po koncerto. „Vilnius jazz“ yra atradimų festivalis. Jo publika trokšta atradimų. Ir tik tuomet, kai jie išgirsta kažką naują, sako, kad festivalis yra pavykęs“, - tvirtino organizatorius.

Pagerbs J. Coltrane'ą

Anot jo, savaitę truksiančios džiazo šventės dalyviai šįkart išreikš pagarbą džiazo „tėvui ir šventajai dvasiai“ Johnui Coltrane‘ui. Būtent jam ir bus skirta visa spalio 8 d. vyksiančio atidarymo koncerto programa, kurią pristatys trio - saksofonininkas Juozas Kuraitis, bosistas Eduardas Kanevičius bei perkusijos meistras Arkadijus Gotesmanas.

Vietnamiečių kilmės prancūzas, vienas unikaliausių džiazo gitaristų pasaulyje Nguyenas Le spalio 11 d. gros „laisvės dainas“ programoje „Songs of Freedom“. Anot A.Gusčio, bilietai į šį koncertą išparduoti akimirksniu, mat N.Lee žada įtikti visiems skoniams, improvizuodamas tiek žinomų pop muzikos hitų temomis, tiek ir prisiminti roko grandus – „Led Zeppelin“ ar „Guns and roses“.

Energingą pasirodymą papildys ir Lietuvoje dar neįprastas derinys – džiazas, DJ pasirodymas bei repo solo. Šią staigmeną paruošė Ispanų grupė „Marc Ayza Group“ bei reperis Blurum 13.

„Buvome įpratę, kad Ispanijos džiazas – tai flamenco. Norėdamas sugriauti šį mitą, festivalis „Vilnius jazz“ jau 2009-aisiais pakvietė „Giulia Valle“ trio. Šįkart stereotipą paneigs garsus Marco Ayza kolektyvas su reperiu iš Niujorko“, - kalbėjo „Vilnius jazz“ rengėjas.

Japonų virtuozai

Jau tapo įprasta, jog festivalyje nemažas dėmesys skiriamas ir rytų džiazui.

Spalio 13-oji, kaip sako A.Gustys, gali būti pelnytai vadinama „Japonijos džiazo mini festivaliu“, mat tądien gros net dvi žvaigždės – „roko, šiuolaikinės muzikos festivalių numylėtiniu „Hikashu“ bei kolektyvu „Fuwa Works“, kuris yra garsiojo „Shibusashirazu“ orkestro branduolys. Tos pačios dienos vakariniame koncerte laukia ir lietuviškos staigmenos: koncertuos itin retomis progomis susiburiantis „Lithuanian Art Orchestra“, vadovaujamas Vladimiro Tarasovo, o nuo 23 val. vakaro – jaunieji atlikėjai sukurs nepakartojamą atmosferą, pateikdami improvizacijas nemokamame „Jam session“ vakarėlyje, klube „Tamsta“.

Spalio 14-ąją – tradicinis jaunųjų džiazo muzikantų konkursas „Vilnius Jazz Young Power 2012“, kuriame talentus demonstruos lietuvių grupės „Kaf Kaf“, „Vilkšu Pa Muguru“, „Singaz“ bei svečiai „Vein“ su Janu Maksimovičiumi.

Vakare – Niujorko „downtown“ džiazo krypties atstovai - Michaelo Formaneko kvartetas bei visus užburiantys prancūzai „La Campagnie des Musiques à Ouïr“. Festivalio pabaigai pasilikta „razina“ – naujosios kartos pasauline džiazo žvaigžde tituluojamas jaunasis Omeras Kleinas.


Šiame straipsnyje: Vilnius Jazz

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių