Vilnius ir Rumšiškės jau pradėjo švęsti Užgavėnes

Nors Užgavėnės tiktai antradienį, vasario 12-ąją, Vilniaus Gedimino prospekte ir V.Kudirkos aikštės prieigose jau šurmuliuoja persirengėliai, čirška blynai, prekiauja namudininkai.

Prastas oras į žiemos palydų šventę vilniečių atviliojo ne taip jau gausiai. Vienoje Gedimino prospekto pusėje veikia „Marceliukės užeiga“, kur už 5 Lt  galima paskanauti bulvinių blynų ir troškinio,  o už 2 Lt atsigerti arbatos.  Užgavėnių vaistinėje darbuojasi kelios „čigonės“ ir  buria, kaip gydyti pašlijusią sveikatą: vienus siunčia pas okulistą, kitus – pas odontologą. Įvairius žaidimus čia žaidžia vaikai, koncertuoja folkloro ansambliai.

Kitoje Gedimino prospekto pusėje išrikiuoti įprasti mugių gaminiai: megztos vilnonės kojinės, pirštinės (šios kainuoja apie 40 Lt), kepurės, odinė galanterija. Tačiau vilniečiai nepuola šluoti prekystalių. „Už prekybos vietą tik vienai dienai teko sumokėti beveik 100 litų“, - „Vilniaus dienai“ guodėsi prie pirštinių šąlanti moteriškė.

Vilniaus etninės kultūros centras Užgavėnių šventę rengia pagal  žemaitiškas tradicijas.

Vakarop Gedimino prospekte pasirodys pagrindiniai Užgavėnių personažai – tarpusavyje besigrumiantys žiemos karalius Lašininis ir pavasario gynėjas Kanapinis. Eisenoje trauks ir daugiau kaukių – meška, gervė, giltinė, čigonai, žydai, elgetos, velniai, raganos.  Tačiau marga kompanija  Morės dar pagailės ir nesudegins.  V.Kudirkos aikštėje ji bus paleista pasivaikščioti po Lietuvą. Žiemos simbolis – Morė – supleškės antradienį Mokytojų namų kiemelyje.

Tuo tarpu linksmybės, sotus maistas ir svaiginantys bei šilti gėrimai tradiciškai į sukvietė tūkstančius į Rumšiškes Užgavėnes  švenčiančių žiemos varytojų.

„Valgyk, kad pilvas butų kietesnis už kaktą“, - ragino vienas iš Rumšiškes šeštadienį papuošusių plakatų. Rumšiškių svečiai į raginimą ranka nenumojo ir puolė vaišintis, o pasisotinę ėmėsi linksmybių. Kas žaidė nuotaikingus žaidimus, kas šoko, kas dainavo.

„Kartokit: Žeima, žeima, lauk iš keima“, - žemaitiškai Rumšiškių aikštėje nurodymus būriui susirinkusiųjų davė senais kailiniais ir baisia kauke pasidabinęs vyriškis. Repeticijoje dalyvavusieji buvo perspėti, kad kai ateis tinkamas dienos metas, nurodytus žodžius kartoti reiks iš visų jėgų, nes kitaip žiema nesitrauks.

Beje, žiemos varytojams kitas Rumšiškėse pakabintas užrašas nežadėjo nieko gera: „Trobų stogus pažiūrėk: jei su sniegu – ir Velykos bus tokios pat“. Šeštadienį Rumšiškėse sniego nebuvo daug, tačiau jo pakako, kad stogai žibėtų baltai.

Tradiciškai Rumšiškėse per Užgavėnes vos spėjo suktis gausus prekybininkų būrys, ne tik tarp organizatorių bei samdytų linksmintojų, bet ir linksminamųjų gretose netrūko pasipuošusių įspūdingomis kaukėmis.

Netradiciška buvo Užgavėnių diena. Pirmą kartą nuo 1981 metų, kai Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse pradėtos švęsti Užgavėnės, šįmet renginys vyksta ne sekmadienį, o šeštadienį. Anot organizatorių, tai yra tik į naudą, nes šventės jos dalyviams bus daugiau laiko pailsinti nuvargintas kojeles ir išsidžiovinti batus bei skvernus po šėliojimo sniege muziejaus sodybose ir pakelėse. Tačiau galbūt ne tik gripas, bet ir pakeista Užgavėnių diena sąlygojo tai, kad ši šventė rekordiniu dalyvių skaičiumi pasigirti negalės.


Šiame straipsnyje: šventėUžgavėnėsžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių