Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose veiks sujungti apylinkių teismai

Nuo trečiadienio, Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose po reorganizacijos pradeda veikti sujungti apylinkių teismai.

Vilniuje vietoj keturių anksčiau buvusių apylinkių teismų veiks vienas - Vilniaus miesto apylinkės teismas. Buvusių keturių apylinkių teismai įsikurs Laisvės prospekte 79A esančiame pastate.

Iki tol čia buvo įsikūrę Vilniaus miesto 1-asis, 2-asis ir 3-asis apylinkių teismai. Dabar tame pačiame pastate dirbs ir Naujosios Vilnios rajoną aptarnavusio Vilniaus miesto 4-asis apylinkės teismo darbuotojai. Naujame teisme civilines, baudžiamąsias ir administracines bylas nagrinės 108 teisėjai, iš viso dirbs apie 500 teismo tarnautojų. Tai bus didžiausias šalyje apylinkės teismas.

„Pradėjus dirbti teismui, žmonės ateis į vieną pastatą, jie prie vieno langelio paduos dokumentus ir prie vieno langelio juos atsiims. Žmonės išvengs painiavos, į kokį teismą jiems kreiptis. Po sausio 1 dienos jie ateis į vieną pastatą“, - BNS sakė laikinoji Vilniaus apylinkės teismo pirmininkė Loreta Braždienė.

Anksčiau bylos sostinėje nagrinėtos pagal teritorinį suskirstymą - konkrečiam teismui buvo priskirtos konkrečios gatvės. Sujungus apylinkių teismus, teritorinio paskirstymo neliks.

Teisėjams senos bylos nebus perskirstytos, tie patys teisėjai nagrinės jas toliau. Nuo sausio bylos dalyviams tereikės pasidomėti, ar nepasikeitė salė, kurioje nagrinėjama jų byla.

„Visuomenė galimų nesklandumų nepajus, tam dedamos maksimalios pastangos. Bet kuris žmogus, sausio 2 dieną atėjęs į teismą, pajus patogumus - jam nereikės blaškytis, kur pateikti dokumentus. Darbuotojai pasirengę dirbti, dėl dokumentų priėmimo nebus problemų. Padaryta viskas, kad būtų užtikrinta, kad bylos vyktų“, - teigė L.Braždienė.

Sujungus teismui, padaugėjo posėdžių salių - naujos salės atsirado sujungus raštines ir buhalterijos patalpas.

„Darbo sąlygos nepablogėjo, nes teismai turėjo skirtingo dydžio patalpas. Pavyzdžiui, trečiasis teismas turėjo daug didesnes patalpas, antrasis - daug mažesnes. Darbo sąlygos dabar optimizuotos ir padarytos vienodos“, - sakė laikinoji teismo vadovė.

L.Braždienė tikino, kad dėl apylinkių teismų sujungimo darbo nepraras nė vienas teismo tarnautojas. Įspėjimo apie atleidimą lapeliai darbuotojams bus įteikiami, bet iš karto bus siūlomos darbo vietos.

Sujungus teismus tikimąsi optimizuoti darbo resursus. Ar šie lūkesčiai pasiteisins, paaiškės ateityje. Sujungus teismus, bus suvienodintas ir teisėjų darbo krūvis.

Vilniaus miesto apylinkės teismas nuolatinio vadovo kol kas neturi.

Atrankoje į Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko vietą dalyvauja penki pretendentai: teisėjai L.Braždienė, Jolanta Malijauskienė, Valerijus Paškevičius, Rūta Petkuvienė ir Gedmininas Viederis. Teisėjas Pavelas Borkovskis, buvęs Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo pirmininkas, ketino dalyvauti atrankoje, tačiau praėjusią savaitę atsiėmė dokumentus. Sausio pabaigoje vyks komisijos atrankos posėdis, vėliau kandidatai bus reitinguojami.

Kauno miesto ir rajono apylinkių teismai sujungiami į Kauno apylinkės teismą, Šiaulių miesto ir rajono apylinkių teismai sujungiami į Šiaulių apylinkės teismą.

Kauno apylinkės teisme dirbs 63 teisėjai, iš viso šis teismas turės 280 darbuotojų. Šiam teismui vadovaus teisėjas Mindaugas Šimonis. Jis turės du pavaduotojus - vienas kuruos su civilinėmis bylomis susijusius klausimus, kitas bus atsakingas už baudžiamųjų bylų nagrinėjimą.

„Darbuotojų mažėja labiausiai mažėja ūkio dalyje. Pasirengimas sujungti teismus vyksta sklandžiai, darbuotojai informuoti teikti informaciją žmonėms“, - BNS sakė Kauno apylinkės teismo atstovė spaudai Jomilė Juškaitė -Vizbarienė.

M.Šimonis yra sakęs, kad Kauno teismų reorganizavimas turės teigiamos įtakos darbo organizavimui, nes dideliame teisme teisėjams atsiras dar daugiau galimybių specializuotis.

Kauno apylinkės teismo veiklos teritorija apims Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių teritoriją. Visos baudžiamosios ir civilinės bylos bus nagrinėjamos Kauno apylinkės teismo patalpose, esančiose Laisvės alėjoje 103. Ten turės būti pateikiami ir su minėtomis bylomis susiję procesiniai dokumentai.

Kitose šio teismo patalpose Kęstučio gatvėje bus nagrinėjamos administracinių teisės pažeidimų bylos bei skundai dėl nutarimų administracinių teisės pažeidimų bylose. Čia turės būti pateikiami su administracinių teisės pažeidimų bylomis susiję procesiniai dokumentai.

Šiaulių apygardos teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas BNS sakė, kad teismas jau Naujųjų metų išvakarėse pakeitė oficialias įstaigos iškabas ir taip bando pratinti interesantus prie pokyčių teisme.

Teismo pirmininkė Gema Janušienė turės du pavaduotojus - baudžiamosioms ir civilinėms bylos. Šiaulių apylinkės teisme dirbs 27 teisėjai. Nuo sausio bus patvirtina teismo struktūra ir tada bus nuspręsta dėl darbuotojų etatų.

Šiaulių apylinkės teismo veiklos teritorija apims Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono savivaldybių teritorijas. Baudžiamųjų ir administracinių teisės pažeidimų bylų nagrinėjimas vyks Šiaulių apylinkės teismo patalpose, esančiose Vilniaus gatvėje 247. Čia bus priimami su šiomis bylomis susiję procesiniai dokumentai. Civilinių bylų nagrinėjimas ir su jomis susijusių procesinių dokumentų priėmimas vyks kitose šio teismo patalpose - Dvaro gatvėje 81.


Šiame straipsnyje: teismasapylinkėspasikeitimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių