Vilniuje atidengta nauja atminimo lenta Jankai Kupalai

Minint šimtąsias baltarusių rašytojo Jankos Kupalos pjesės „Paulinka“ premjeros Vilniuje metines įvyko keletas su tuo susijusių renginių.

Šventė prasidėjo 14 val. naujos atminimo lentos Vilniaus gatvėje atidarymu. Pastaroji bronzinė buvo atidengta vietoj senosios – granitinės. Lentoje pakabintoje Vilniaus g. 29 lietuivų ir baltarusių kalbomis parašyta, kad šiame pastate  buvo įsikūrusi laikraščio „Naša Niva“ redakcija, kurios redaktoriumi 1914 – 1915 m. buvo Janka Kupala.

Į iškilmes atvyko ne tik Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Dražinas, bet ir daugybė svečių: kultūros viceministras Edvardas Trusevičius, Kinijos, Azerbaidžano, Ukrainos ambasadoriai, Baltarusijos kultūros ministras, lentą sukūrę baltarusių skulptoriai ir dešimtys eilinių vilniečių.

Atidengiant lentą Baltarusijos ambasadorius Lietuvoje pastebėjo, kad tokios asmenybės kaip Janka Kupala rodo lietuvių ir baltarusių tautų bendrystę.

„Daug metų gyvenome vienoje valstybėje, mus jungia bendra istorija, bendri veikėjai. Tokios pavardės Mykolas Kleopas Oginskis, Jnaka Kupala, Pranciškus Skorina yra vienodai žinomi ir lietuviams, ir baltarusiams“, - baltarusiškai į susirinkusius kreipėsi V.Dražinas.

Lietuvos kultūros viceministras pastebėjo, kad prisimenant bendra praeitį, aukštinant bendrus tautų didvyrius, įmanoma palaikyti gerus santykius ir ateityje.

Atidengus lenta tolimesni renginiai persikėlė į Vilniaus mokytojų namus,  kur prieš šimtą metų įvyko garsiosios J.Kupalos pjesės „Paulinka“ premjera Vilniuje. Šiandien Mokytojų namuose ta proga buvo atidaryta paroda J.Kupalos gyvenimui Lietuvoje prisiminti. Taip pat pasirodė baltarusių tautinis folkloro ansamblis „Kupalinka“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių