Vilniečiai pasirašo peticiją dėl padėties Tibete

Žmonėms pasirašant peticiją „Dėl padėties Tibete“, nuskamba ir asmeninės patirties nuoskaudų. „Ir pas mus buvo vadovėliai perrašomi, kuriama netikra istorija“, - empatiškai nusiteikę gyventojai nuo ketvirtadienio pasirašo Rotušės aikštėje esančioje palapinėje.

Atpažįsta istoriją

Jeigu nieko nedarysi, nieko ir nebus, tad pabandyti verta. Taip apie norą padėti jau pusę amžiaus priespaudą kenčiantiems tibetiečiams kalba Tibeto laisvės rėmimo grupės atstovė Rūta Norkutė. „Manau, kad Lietuvoje yra pakankamai žinoma apie situaciją Tibete. Mes tam ir esame čia, prisijungėme prie tos akcijos, kad pasakotume apie tą problemą. Savo laiku visą istoriją labai išgarsino Jurga Ivanauskaitė Taigi manau, kad žinoma pas mus ši tema. Galbūt šios peticijos bus ta pradžia, nuo ko viskas bus realiai pradėta daryti“, - sakė R.Norkutė.

Pasak aktyvistės, Kinija bijo to, kas atsitiko su lietuviais. „Tarybų Sąjunga taip pat taip byrėjo: po vieną šalį. Pas mus irgi buvo perrašoma istorija, vadovėliai, sakoma, kad mes savo noru Sąjungoje, kad mus išgelbėjo. Dabar tenai rašoma, kad Tibetas visada buvo ir yra Kinijos dalis“, - pasakojo R.Norkutė.

Pasaulinis ciklas

„Per pastaruosius šešiasdešimt metų, komunistinei Kinijai okupavus Tibetą, Pekinas niekada nepakeitė savo kietos rankos politikos Tibete. Tai lėmė ne tik Tibeto šventyklų bei vienuolynų naikinimą okupacijos pradžioje, gamtos išteklių išnaudojimą regione, taip pat žudymus, kankinimus, įkalinimus ir priekabiavimus prie Tibeto žmonių, nuolatinį Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos ir kitų JT sutarčių pažeidinėjimą“, - primena Tibeto rėmimo grupė Lietuvoje.

Nuo 2008 m. Kinijos saugumo pajėgos pradėjo žiaurų susidorojimą su tibetiečiais. Vis blogėjančios situacijos Tibete tragiškumą atskleidžia per pastaruosius keletą metų įvykę precedento šiuolaikiniame pasaulyje neturintys daugiau nei penkiasdešimties tibetiečių susideginimo atvejai, skelbia Tibeto rėmimo grupė.

Tremtyje esantis Tibeto parlamentas 2012 m. liepos 6 d. inicijavo šešių mėnesių trukmės pasaulinį renginių ciklą „Tiesos deglas“, kurią Lietuvoje kuruoja Tibeto rėmimo grupė. Renginių ciklu siekiama atkreipti Jungtinių Tautų valstybių bei pasaulio bendruomenės dėmesį į Tibeto skaudulius. „Jų tikslas yra surinkti bent milijoną parašų visose šalyse. Lietuva yra 17-a šalis, kurioje jie lankosi“, - sakė R.Norkutė.

Įteiks visų šalių peticijas

Simbolinis „Tiesos deglas“ keliauja per pasaulio šalis, o spalio 11 d. atkeliavo į Vilnių. Rotušės aikštėje pastatytoje palapinėje ketvirtadienį ir penktadienį galima pasirašyti Tibeto parlamento tremtyje inicijuotą peticiją, kuri Jungtinių Tautų Organizaciją ragina imtis aktyvių veiksmų sprendžiant Tibeto tautos išlikimo klausimą. Rezoliucijos dėl Tibeto jau buvo priimtos 1959 m., 1961 m. ir 1965 m., tačiau realiai nėra vykdomos.
Peticiją jau kuris laikas galima pasirašyti ir internete. Ją ketvirtadienį buvo pasirašę 364 Lietuvos gyventojai.

Ketvirtadienį nuo 17 val. vyko ir 53 susideginusių tibetiečių pagerbimas: uždegtos žvakės, perskaityti jų vardai. 18.30 val. Užupyje, Paupio gatvėje, bus atidengta Užupio konstuticijos lentelė tibetiečių kalba.

Spalio 12 d. 10 val. BNS spaudos konferencijų salėje vyks susitikimas su Tibeto vyriausybės tremtyje atstovais bei tibetiečiu vienuoliu.

Tibeto rėmimo grupė praneša, kad Pasaulinis renginių ciklas bus užbaigtas Tarptautinę žmogaus teisių dieną, gruodžio 10-ąją. Tą dieną JT generaliniam sekretoriui JT būstinėje Niujorke, JT Žmogaus teisių tarybai Ženevoje ir JT informacijos biurui Naujajame Delyje bus įteiktos visos pasirašytos peticijos.


Šiame straipsnyje: Tibetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Peticija

Peticija portretas
Peticiją jau kuris laikas galima pasirašyti ir internete... Koks adresas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių